Днес Теодосий Спасов е в сценична треска“, преди световната премиера

...
Днес Теодосий Спасов е в сценична треска“, преди световната премиера
Коментари Харесай

Теодосий Спасов: сценичната треска е онова пламъче, което разгаря огъня по късно

Днес Теодосий Спасов е в „ театрална тресчица “, преди международната премиера на концерта му за дудук, кларинет и симфоничен оркестър.

Чуйте едно вълнуващо изявление с него и „ предпремиерно “ някои от „ мръсните пасажи “ в концерта.

Той харесва стила и естетиката на Вивалди, само че освен това е повода да основава произведения, близки до класическата музика.

С този концерт Теодосий Спасов извършва обещанието си пред кларинетиста Илиан Илиев, обещано преди 17 години, по време на една тяхна среща в Америка. На уеб страницата на БНР има доста изявленията и материали, оповестени във връзка на премиерата, по тази причина „ Сценична тресчица “ подчертава на други страсти:

Ако Съвсем бегло  създадем лист на  концертите с присъединяване на Теодосий Спасов за последните седмици ще забележим, че той е извънредно деен и ангажиран музикант. В началото на октомври се състоя фестивалът „ Жълтите павета “, а по-късно и доста концерти - някои повече фолклорни, други повече джазови, трети  се сближават с класическата музика:  състоя се галерия концерт „ В сянката на Ориента “, съдействие с Иво Кова и Матиа Заппа, Дружелюб Янакиев, състоя се и театрална премиера с негова музика.

Е, няма по какъв начин още веднъж да не поздравя Теодосий Спасов за тази интензивност и да не го попитам по какъв начин се оправя, какво съставлява всекидневието му: Музика, срещи, подготовки, диалози - Живот, напълно предан на креативния развой.

От толкоз доста неща остава ли време за театрална тресчица В какво се показва тя? Липсва ли време за емоционалност, да преживееш всеки концерт и всяка среща?

Сцена може да бъде всяко вълнуващо място и в случай че е мощна страстта може и тресчица да ни споходи и то от онази приятната тресчица, която те изстрелва нагоре в полета на вдъхновението. Тази тресчица е трамплина към полета и тя е това пламъче, което разгаря огъня по късно...

Композитор. Какво значи композитор? Композиторът се ражда. Той прихваща хрумвания от някъде, по-късно ги дешифрира, записва Композитор не се учи. Това е някакъв подарък свише. Другото се учи – контрапункт, естетика, полифония, оркестровка, инструментознание, музикални форми…  Много се скандализирам, когато чуя, че някой приключил комбинация. Тези дисциплини са били учени от Бах, от Моцарт. Те не са учили за композитори...

Следващият концерт, където Теодосий Спасов е посетител е на 9 ноември. Той ще извърши джаз –танга в компанията на Марио Хосен и и акордеониста Клаудиш Баран.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР