Днес светата ни църква чества възвръщане мощите на Свети апостол

...
Днес светата ни църква чества възвръщане мощите на Свети апостол
Коментари Харесай

Днес честваме връщането на мощите на Св. Вартоломей

Днес светата ни черква празнува възвръщане мощите на Свети деятел Вартоломей и паметта на Свети деятел Тит.
След страдалческата кончина на свети деятел Вартоломей, която той приел поради Христа, правилните взели честното тяло на светия деятел и го положили в оловен ковчег. От мощите на апостола почнали да стават чудеса, тъй като от тях се подавал омиро за излекуване за болните и заради това мнозина погрешни се обръщал към Христа. Езичниците изпаднали в гняв, взели принудително оловния ковчег и го хвърлили в Черно море дружно с още четири ковчега с мощи на други свети мъченици - Папиан, Лукиан, Григорий и Акакий. Но вместо да потънат в морската пропаст, ковчезите плавали като ладии въпреки и от олово Те минали през Пролвите, Егейско и Йонийско море, заобиколи Сицилия и стигнали до остров Липара. Тук ковчегът на апостола пристанал към брега. Ковчезите на другите свети мъченици се разделили, като по Божията воля всеки се отправил по своя път. Ковчегът на свети Папиан отплавал към Сицилия, на Лукиан - в Месина, на Григорий - в Калабрия, а на Акакий - в град Аскалус. За всичко това получил признание от Бога епископът на остров Липара Агатон. Той пренесъл тържествено ковчегът с мощите в църквата.
Честните мощи на Христовия деятел се пазели на острова дълго време. Но през 831 г арабите завладели Липара. Князът на град Беневенто, Сикард, повикал моряци от град Амалфия и като заречен да ги награди богато, ги убедил да пренесат от остров Липара мощите на свети деятел Вартоломей. Моряците извършил задачата си и мощите на Свети Вратоломей били положени във Великата черква на Беневенто, където се съхраняват и до през днешния ден.
Свети деятел Тит бил дете на знатни родители от остров Крит, Тит получил положително обучение, като необикновен интерес имал към гръцките мъдреци. Изучавайки еврейският език, той прочел и пророчествата, които му помогнали да разбере суетата на идолопоклонничеството и да познае същинския Бог.
В това време вестта за Спасителя достигнала и до жителите на Крит. За да се убеди в съществуването му, Тит отпътувал за Йерусалим. Там станал очевидец на чудесата и страданията на Иисус. Тит обикнал Бог от цялото сърце и станал възпитаник на Светите апостоли. Приел от деятел Павел Светото кръщение, той непрекъснато го съпътствал в митарствата му из Далмация. След време св. Тит се завърнал в родния Крит, където обръщал езичниците в християни и развенчавал лъжливите идоли. Избран за свещеник на острова, светецът траял да служили безрезервно на паството си.
Тит живял до дълбока напреднала възраст, обичан и уважаван от всички християни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР