Днес сме ви приготвили една невероятна, сочна и много пухкава

...
Днес сме ви приготвили една невероятна, сочна и много пухкава
Коментари Харесай

Вълшебна торта за мама

Днес сме ви приготвили една невероятна, сочна и доста пухкава домашна торта от нашата потребителка Радомира Михайлова

Необходими Продукти

за блата


● яйца - 6 бр.
● захар - към 1. 5 ч.ч.
● брашно - 1 ч.ч.
● лимонова кора - 1 щипка

за крема


● жълтъци - 4 бр.
● прясно мляко - 500 мл.
● захар - 1/2 ч.ч.
● какао - 3 с.л.
● брашно - 5 с.л.
● ванилена захар - 1 щипка

белтъчен крем


● белтъци - 4 бр.
● захар - 12 с.л.

за сиропа


● кафява захар - 1/2 ч.ч.
● вода - 1 ч.ч.
● ром - есенция - 1 бр.

за украсата


● захарни фигурки - 1 отново. по желание
● бишкоти - 1/2 пакет от необятните или други по желание

Начин на подготвяне

За блата разделяте жълтъците от белтъците и оставяте на стайна температура покрити с фолио да не съхнат. Белтъците първо биете на пяна по-късно добавяте захарта лъжица по лъжица до момента в който биете с миксера до постигане на белтъчен сняг. (бийте в изсъхнал железен съд и слагайте захарта постоянно около стените на съда).

Когато сте подготвени биете жълтъците с останалата захар, ванилената захар и брашното. След това смесвате с белтъците като гладко бъркате до хомогенизиране с цел да остане сместа бухнала.

Печете в тавичка с падащо дъно застлана с хартия. Стените си намажете с малко лой. Фурната ви би трябвало да е загрята авансово на към 180 градуса. Когато блата стане леко златист проверете с съчка и в случай че е подготвен го извадете и оставете да се охлади.

За крема си разбийте жълтъците дружно със захарта, прибавете брашното, част от млякото и какаото. Смесете добре. Останалото мляко сложете на котлона да кипне след което прибавете яйчната примес с непрекъснато бъркане до втвърдяване. Когато е готово оттеглете от котлона и оставете леко да изстине.

Разбийте си белтъчния крем през това време. Когато се поохлади какаовия крем прибавете към него белтъчния и деликатно разбъркайте до хомогезиране. Получава се нещо като мус крем. Кипнете си сиропа на котлона.

Разделете блата с нож или конещ или нещо друго уместно на две. Сложете долната част на стойката за торта и полейте отмерено с част от сиропа. Покрийте с част от мус крема. Сложете другия блат. Отново го сиропирайте деликатно. Отново сложете малко мус крем. Обрамчете тортата с половинки бишкоти, които вържете с панделка. Изсипете в този момент останалото количество мус крем. Поръсете тортата с захарни фигурки и приберете в ледник да стегне за една вечер.

Допълнителни хрумвания:

В мус крема може да си начупите късчета шоколад или да си накълцате малко банани. За украса може да си извършите още белтъчен крем и да го шприцовате на дребни розички от горната страна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР