Днес следобед британците ще научат името на представителя на консерваторите,

...
Днес следобед британците ще научат името на представителя на консерваторите,
Коментари Харесай

Новият британски премиер днес влиза в 80-те години – рецесия, напрежение и полудели цени

Днес следобяд британците ще научат името на представителя на консерваторите, който ще наследи Борис Джонсън на премиерския пост. Най-вероятно това ще е Лиз Тръс, досегашният външен министър. Ако прогнозите са правилни, на следващия ден тя ще получи от кралица Елизабет II мандат да сформира държавно управление, което би трябвало Народното събрание да утвърди.

Тя се снима като Маргарет Тачър, само че надали си е представяла преди година, че ще би трябвало да се оправя със същия куп проблеми, пред които се изправи Желязната лейди през 80-те години. Икономика пред криза, инфлация, която е рекордна измежду всички водещи стопански системи в света, огромен капацитет за улични митинги и вълнения, геополитическа неустойчивост поради Русия.

Енергетиката е първото нещо, за което британците желаят да чуят решения още в първите дни на новия кабинет. В неделя Тръс даде обещание огромна помощ за високите сметки и въпреки да заобикаля съответни параметри, импровизирано се приказва за 100 милиарда паунда, които ще дойдат от държавен заем. (Основните ѝ хрумвания за ръководството виж по-долу в текста.)

Всичко стартира от това каква стопанска система получава Лиз Тръс. А тя се предвижда да влезе в дълга криза по-късно тази година с инфлация на 40-годишен връх и ограничавания на опциите за възобновяване на растежа.

 Инструкция по какъв начин да се употребява помощта на център за безвъзмездна храна и помощи.
© Reuters

Инструкция по какъв начин да се употребява помощта на център за безвъзмездна храна и помощи.

С 10.1% през юли Англия имаше най-високия ритъм на годишна инфлация измежду развитите стопански системи от Групата на седемте. Прогнозите чакат инфлацията във Англия да се увеличи, като Goldman Sachs споделя, че може да доближи 20%, в случай че цените на горивата не паднат. Голямата взаимозависимост от вноса на газ и бързо отслабващата валута изясняват огромна част от силата на английската инфлация.

Паундът падна с съвсем 8% по отношение на $ единствено през последните три месеца - по-лошо показване от еврото или даже от японската йена - което прави вноса на сила, оценен в долари, още по-скъп. Централната банка на Англия също е разтревожена от вътрешно генерирания инфлационен напън, приближаващ от скования пазар на труда , където дефицитът на личен състав след Брекзит и пандемията от COVID-19 в някои случаи внезапно покачва заплатите. Официалните данни демонстрират 188 000 по-малко служащи от Европейски Съюз във Англия, в сравнение с преди две години, до момента в който броят на хората, избрани като неактивни заради дълготрайно заболяване, се е повишил до 19-годишен връх от 2.39 милиона през юни, което е с към 300 000 повече от преди пандемията.

Въпреки това има някои признаци за изстудяване на търсенето на служащи. Свободните работни места, които доближиха връх от 1.3 милиона през април, започнаха да понижават, до момента в който броят на безработните се усили през юни за първи път от 17 месеца.

 Лиз Тръс с главния й съперник за поста Риши Сунак.
© Reuters

Лиз Тръс с главния й съперник за поста Риши Сунак.

Тръс даде обещание да понижи налозите, като стартира с анулация на нарастването на социалноосигурителните вноски и прекъсване на по този начин наречените зелени такси върху сметките за електрическа енергия. Икономисти предизвестиха, че една огромна парична инжекция в джобовете на потребителите може да утежни казуса с инфлацията във Англия.

Освен риска от поддържане на инфлацията намаляването на налозите при по-високи разноски би сложило в допълнение напрежение върху бюджетния недостиг на Англия в миг, когато общественият дълг е покрай 100% от икономическото произвеждане.

Обикновено централна банка, прогнозираща криза, би понижила лихвените проценти, само че BoE има други терзания, основно рискът скокът на инфлацията да сътвори серпантина на заплатите и цените, която може да се върти в стопанската система с години. Пазарите чакат BoE да увеличи банковия лихвен % над 4% през идната година от 1.75% в този момент.

 Рънкорн, едно от местата, където от ден на ден семейства не съумяват да си заплащат сметките.
© Reuters

Рънкорн, едно от местата, където от ден на ден семейства не съумяват да си заплащат сметките.

А по какъв начин наподобява това в Рънкорн - на юг от река Мърси край Лимърпол, прочул се като мястото, където с най-голяма скорост порастват хората, търсещи отбрана от кредиторите си. " Ройтерс " разказва по какъв начин бизнес паркове и логистични центрове се редуват със закрити магазини и църкви, събиращи за обезверените семейства помощи - дезодоранти, щампоани, дамски превръзки, бебешка храна.

Реално нарастване на заплащането не е имало от десетина години за доста хора и през днешния ден някогашен боен е заставен да оказва помощ с доставянето на пакети за шест банки за храна, помагащи на британци, които в действителност вървят на работа, и то по през целия ден, а не краткотрайно.

 Център за събиране на всевъзможни помощи за нуждаещите се в Рънкорн.
© Reuters

Център за събиране на всевъзможни помощи за нуждаещите се в Рънкорн.

Той споделя, че вижда хора, които не са яли от дни и са потърсили помощ от хранителната банка, тъй като са почнали да гладуват и околните им. Някои идват в банката със слънчеви очила, с цел да не се вижда, че са плакали от позор.

В Рънкорн през 2017-2018 година е помагано на малко под 3300 души, а през днешния ден - на над 5800.

И в този момент идва ударът на цените за сила. От октомври междинната годишна сметка на домакинство ще скочи с 80% до 3549 паунда. А през 2023 година ще доближи 6000 паунда. Това значи още повече хора да се извърнат към банките за храна.

Прогноза на Националния институт за стопански и публични проучвания демонстрира, че една пета от семействата във Англия няма да имат спестявания през 2024 година

Министърът на финансите Надим Захауи предизвести, че хората, които печелят 45 000 паунда (около 52 000 евро) годишно - много над междинното равнище от 31 285 паунда за работещите на цялостен работен ден - може да се затруднят да заплащат сметките си.

 Новият английски министър председател през днешния ден влиза в 80-те години – криза, напрежение и полудели цени
© Reuters

Според центъра за разбори Resolution Foundation най-богатите 10% от семействата във Англия са по-богати от тези в доста европейски страни, само че домовете със междинни приходи не са. Те са с 9% по-бедни от техните сътрудници във Франция, а най-бедната пета от семействата във Англия към този момент са с над 20% по-зле от връстниците им във Франция и Германия.

Продължаваща 15 години смяна в персоналното състояние се комбинира с световен финансов срив, четири пъти английски избори, мощно заредени с драматизъм референдуми за независимостта на Шотландия и Европейския съюз и пандемия, които сътвориха чувство за съвсем непрекъсната рецесия.

 Новият английски министър председател през днешния ден влиза в 80-те години – криза, напрежение и полудели цени
© Reuters

Ето какви са концепциите на Лиз Тръс дотук:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР