Днес, след дълго очакване, предприемачът Джеф Безос, който е основател

...
Днес, след дълго очакване, предприемачът Джеф Безос, който е основател
Коментари Харесай

Джеф Безос: пращаме човек в космоса тази година, спускаем апарат на Луната през 2021-ва, човек на Луната през 2024-та!

Днес, след дълго очакване, предприемачът Джеф Безос, който е създател на книжната компания Амазон и на галактическата Блу Ориджин, показа публично своите проекти за асимилиране на космоса. 

Те включват: изпращане на човек в галактическото пространство още през тази година, спускаем уред с потребен товар на Луната през 2021-ва година и на човек на Луната през 2024-та година. 

Безос стартира своята презентация стремително: на Земята има прекалено много проблеми, които би трябвало да бъдат позволени. Един дълготраен проблем, който би трябвало да бъде решен, е че някой ден енергийните запаси на нашата планета ще свършат. Според бизнесмена би трябвало да се вземат незабавно ограничения по опазването на нашата планета. Макар и да не го загатна поименно, Безос даде ясно да се разбере, че съгласно него концепцията на Мъск да се усвои Марс като авариен проект на Земята е глупава. Няма проект Б. Има единствено един проект А – Земята. Тя е незаменима. 

Проблемът ни обаче е, че нашата промишленост бълва замърсители. От друга страна ние, хората, не сме подготвени да се откажем да консумираме сила. Единственият метод да се реши казусът е в случай че промишлеността бъде изнесена в космоса. Така Земята ще стане отлично място за живот. 

Джеф Безос сложи въпроса: до каква степен въобще е удачно да колонизираме самите планети? Те не са гостоприемни за живот. Според бизнесмена е надалеч по-разумно и реалистично да се създадат колонии в открития космос. На своята презентация той сподели концепцията за цилиндрите на О’Нийл – големи градове в пустото междупланетно пространство. Това пространство е необятно и в него има място за всичко и всички. Ако някой ден трилиони хора заживеят в космоса, това ще даде опция да се родят хиляди нови скъпи поданици. Представете си хиляди създатели с потенциала на Моцарт, хиляди физици като Айнщайн! 

За да извърши визията си, Безос работи в галактическата си компания Блу Ориджин от години. Вече е основан първият галактически транспортен съд – това е суборбиталният “Ню Шепърд ”. Той към този момент е минал през главните си безпилотни полетни тествания. Предприемачът удостовери – тази година, този път в действителност, човек ще полети в космоса на борда на този транспортен съд! 

Независимо от обстоятелството, че главният фокус на галактическата колонизация ще е откритият космос, а не Марс, това не значи да летим единствено в пустотата. Безос счита, че ние имаме превъзходен подарък. Място, което ни чака. Става въпрос за Луната. Тя е наоколо и е богата на запаси като воден лед.

За тази цел в Блу Ориджин от три години насам се работи по основаването на спускаем уред за кацане на Луната. Това е “Блу Муун ”, който ще може да доставя потребен товар от 3.6 тона на лунната повърхнина, а по-нататък – до 6.5 тона. Множеството изстрелвания на суборбиталната ракета “Ню Шепърд ”, както и нейните сполучливи кацания след галактическите й полети, са дали нужния опит на Блу Ориджин за основаването на лунна архитектура.

Първият полет на спускаемия уред ще е през 2021 година и той ще стане чрез новата ракета “Ню Глен ”. Ракетата има възвръщаема първа степен, която може да се употребява до 25 пъти. Тя ще може да извежда потребен товар от 45 тона до околоземна орбита. Строи се с концепцията да може да транспортира и хора. 

Джеф Безос поддържа новия проект на американския президент Доналд Тръмп за изпращането на човек на Луната още през 2024 година. Той е безапелационен, че е извънредно време това да се случи. Според бизнесмена огромният вид на “Блу Муун ” ще може да достави на Луната възвръщаемата степен, посредством която астронавтите ще отлитат назад от лунната повърхнина, с цел да се завърнат на Земята.

Безспорно проектите, които бяха показани, са доста забавни. Сега остава да се надяваме, че ще се изпълнят! 

За повече информация: Блу Ориджин

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР