Днес ще ви препоръчаме тези пукави, топящи се в устата,

...
Днес ще ви препоръчаме тези пукави, топящи се в устата,
Коментари Харесай

Сладки маслени кифлички

Днес ще ви препоръчаме тези пукави, топящи се в устата, домашни кифлички на Илияна Димова от Раднево

Необходими Продукти

● яйца - 1 бр.
● прясно мляко - 1 ч.ч.
● квас - 1/3 кубче прясна
● сол - 1 щипка
● захар - 1 с.л.
● масло - 1 с.л.
● брашно - 2 ч.ч. (може и още малко в допълнение при необходимост)

За маслените трохи


● масло - 100 г меко краве
● брашно - 4 - 5 с.л.
● яйца - 1 бр. за намазване на кифличките преди печене

Начин на подготвяне

Замесваме тесто, като към топлото прясно мляко прибавяме 1/3 кубче прясна квас, разрушено едно прясно яйце, щипка сол, една супена лъжица захар и една супена лъжица масло. Сипваме и пресятото брашно. Първо сипваме едната чаена чаша брашно, а след това последователно, лъжица по лъжица, прибавяме и другото брашно, до момента в който замесим еластично тесто.

Оставяме на топло, завито с полиетиленово фолио, да втаса за почти 30-40 минути. През това време вършим маслените трохи, които ще вложим след това в тестото. Към 100 г меко масло(не разтопено, а меко със стайна температура), прибавяме 4-5 супени лъжици брашно и претриваме с ръце, с цел да се получат маслени трохи. Оставяме на хладно в ледник, до момента в който втаса тестото.

Когато тестото втаса - се надигне и удвои размера си, разточваме квадратна кора и в средата и слагаме охладените маслени трохи. Сгъваме като плик, тъй че маслените трохи да са навътре в тестената кора. Разточваме леко като правоъгълник и още веднъж сгъваме. Завиваме тестото в полиетиленово фолио и слагаме в ледник за 15-20 минути. После още веднъж разточваме, сгъваме и слагаме на хладно в хладилника.

Така повтаряме няколко пъти, почти 4-5 разточвания и сгъвания и изстудяване на тестото (може да създадем тестото от вечерта, да оставим в торбичка в ледник, а на сутринта да създадем кифличките). От по този начин приготвеното тесто разточваме тънка кора, която нарязваме на триъгълници.

В средата на необятната част на триъгълника срязваме леко и тогава завиваме кифличките, като притискаме върха да се издължи и да завием по-навити кифлички. Като създадем всички кифлички, подреждаме в тава, застлана с намазана с олио хартия за печене.

Трябва да подредим кифличките на разстояние една от друга, с цел да не се залепят по време на печене. Оставяме кифличките на топло, завити с забрадка да втасат - почти 30 минути. Втасалите кифлички, намазваме деликатно с разрушено прясно яйце, с четка.

Изпичаме, като първо печем на 200 градуса загрята фурна, за 5-10 минути, а след това понижаваме и доизпичаме на 180 градуса до златист тен. Изпечените кифлички са хрупкави извън и мекички от вътрешната страна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР