Днес ще ви предложим едно мезе, с което няма да

...
Днес ще ви предложим едно мезе, с което няма да
Коментари Харесай

Стават бързо и лесно: Новото хитово мезе са тези картофени пурички с кашкавал

Днес ще ви предложим едно мезе, с което няма да сгрешите. И ще получите похвали и одобрителни възгласи от всички на трапезата. Отлично върви с всевъзможен сос – кетчуп, майонеза с копър или отново, за най-изтънчените ценители – и с бира. Така де, какво е студената бира без нещо картофено към нея? Най-хубавото на рецептата за картофените пурички с кашкавал, е че става бързо и елементарно, а също така е подобаваща даже и за безспорните дебютанти в кухнята. Ето и какви артикули са ви нужни: 5 – 6 междинни на величина картофа, 100 – 120 грама кашкавал, 100 – 110 грама галета, 2 яйца, 3 супени лъжици брашно, сол и черен пипер – на усет, други зелени подправки – по желание, изключително подобаващи са копър, розмарин и мащерка, олио.

ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, Е ДА ПОДГОТВИТЕ КАРТОФИТЕ
Измийте ги доста добре, след което ги сварете с кората. Трябва да престоят във врящата вода 15-20 минути. Извадете ги, обелете кората и ги оставете да се охладят. След това ги настържете на едро ренде. Прибавете пресятото брашно, разрушените яйца и подправките. Бъркайте пламенно, до момента в който получите еднородна плътна примес. Ако не е задоволително гъста, може да добавите още малко брашно. Нарежете кашкавала на тънички и дълги части. С навлажнени ръце оформете междинни по величина кюфтета и във всяко от тях сложете по парче кашкавал. Затворете картофените кюфтета по този начин, че да се получат рулца. Оваляйте ги в галета. Пържете от всички страни в мощно нагорещена лой. Това е! Добър вкус!

И още една съвършена рецепта за картофени кюфтета на скара
Продукти:
картофи 1 кг
яйца 2 броя
лук1 брой
магданоз 1/2 връзка
индийско орехче 1/4 чаена лъжица

Първата стъпка от рецептата за картофени кюфтета е подготовката на картофите. Измивате картофите и ги сварявате. Сварените картофи обелвате до момента в който са топли, след което незабавно ги намачквате. Оставяте намачканите картофи да изстинат. Нарязвате лука и магданоза на ситно и ги добавяте към намачканите картофи. Добавяте индийското орехче, солта (около ½ чаена лъжичка) и яйцата и разбърквате доста добре.
От готовата картофена примес оформяте (с ръце, или пък със супена лъжица) кюфтета с мечтаната от вас величина, оваляйте в брашно и пържите в загрято олио първо от едната, а откакто придобият златист цвят и от другата страна. Готовите кюфтета сложете в паница върху домакинска хартия, с цел да може да се отцедят от ненужната лой.

Ако не обичате да пържите, или пък се пробвате да намалите калориите и да се храните здравословно, то може да изпечете картофените кюфтетав авансово загрята фурна, като наредите завършените кюфтенца върху хартия за печене.
Това е базисната рецепта за картофени кюфтета, такива, каквито ги правеше баба. За да извършите усета на кюфтетата по-интересен можете да добавите извара, или пък настърган пармезан.
Ако добавяте извара, то прибавете и още към ½ чаена лъжичка сол, тъй като в противоположен случай вашите картофени кюфтенца ще останат безсолни. Препоръчвам използването на извара, а не на краве сирене, с цел да бъдат картофенитекюфтета по-пухкави и по-леки, а също и малко по-диетични.

Друг вид е да добавите 20 грама настърган пармезан. Разбира се, можете да замените пармезана с елементарен настърган кашкавал, само че следователно картофените кюфтенца няма да станат по този начин ароматни, а концепцията за прибавяне на пармезан е тъкмо в това, да се придаде малко нетрадиционен мирис на другояче малко скучните картофени кюфтенца.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР