Днес ще ви предложим една рецепта за мързелива лютеница. Няма

...
Днес ще ви предложим една рецепта за мързелива лютеница. Няма
Коментари Харесай

Мама прави лютеницата с тази мързелива рецепта – става супер вкусна и не можем да й се наситим

Днес ще ви предложим една рецепта за мързелива лютеница. Няма да ви се постанова да седите към казана на огъня и да бъркате, нищо сходно! Всичко, от което имате потребност е една огромна тава и нужните артикули.
А те са: 3 кг червени чушки, 2 кг домати, 1 кг патладжани, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч. алено вино 3 с.л. сол, 1¼ ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1½ връзки магданоз (по желание), подправки (черен и червен пипер, кимион, индийско орехче и други по желание). Също по избор можете да сложите и няколко люти чушки – в случай че сте фенове на пикантното, несъмнено. Първо обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете го и го оставете да се отцеди.

ИЗБЕРЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМА ТАВА, ЗА ДА ПОБЕРЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПРОДУКТИ
Сложете вътре патладжана. Доматите се попарват и се обелват. Режат се също на огромни кубчета и леко се посоляват. Оставете ги на наклонена повърхнина, с цел да отделят водата си, която не е малко. Измийте и почистете чушките, морковите и лука и ги нарежете на части. Сега сложете всичко в тавата при патладжаните. Поръсете със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Объркайте добре и сложете цялата примес да се пече на оптимални градуси. Трябва да покриете тавата с алуминиево фолио, с цел да не изгарят зеленчуците. Тавата обаче не би трябвало да е компактно покрита – задачата е водата да се изпарява постепенно. Докато печете разбъркайте сместа най-малко два-три пъти. Трябва тя да остане на лой.

Когато това стане махнете фолиото, прибавете наситнения на дребно чесън, още веднъж разбъркайте и печете още 10 минути. След като извадите тавата още веднъж е пристигнал моментът за подправките – по ваш избор и на усет. Особено подобаващи са черен и червен пипер, кимион и индийско орехче. Изчакайте зеленчуците да изстинат и пасирайте.
След като пасирате прибавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте добре. Готовата примес насипете в чисти и сухи буркани, затворете ги и ги стерилизирайте за към 10-15 минути.
Извадете и обърнете с капачките надолу, до момента в който бурканите изстинат. Готово, да ви е сладко!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР