Днес ще сготвим пица в тава. Това може да не

...
Днес ще сготвим пица в тава. Това може да не
Коментари Харесай

Пица в тава, но това не е пицата на баба Ви

Днес ще сготвим пица в тава. Това може да не е пицата на баба Ви, само че знам, че тази версия ще е най-малко толкоз вкусна.

Необходими Продукти

● брашно - 425 г, вид 00 (моето е 13% протеин)
● суха дейна квас - 7 г
● сол - 8 г
● топла вода - 285 мл (около 30 градуса)
● зехтин - 20 мл

За соса


● доматена паста - 150 - 200 мл.
● сол - 1/2 ч.л.
● захар - 1 с.л.
● изсъхнал чесън - 1/2 ч.л, гранулиран
● ригън - щипка

Топинг


● моцарела - 250 - 300 г, с ниска мокрота
● лют колбас

Начин на подготвяне

Разбъркваме добре сухите съставки с водата, до приемането на жестоко тесто. Добавяме зехтинът и омесваме тестото в купата. Покриваме и изчакваме 20 минути.

Бележка: споделят, че мазнината обикновенно се прибавя след първите 20 минути от месене на тесто, само че аз не съм забелязал да има основна разлика.

След като изтече времето, обърнете тестото на работната си повърхнина, без да добавяте в допълнение брашно. С шпатула, проверете, че няма залепване и започнете да месите като навивате единият завършек на тестото като руло и натискате с пръсти. Завъртете тестото и повторете. След няколко завъртания намазнете резервоар със зехтин като не забравяте и страните на контейнера. Овалваме тестото в зехтина и го оставяме да втаса за 30 минути.

Изкарваме тестото върху работния плот и го повдигаме, държейки го с пръсти през средата. Оставяме гравитацията да го разтегли. Повтаряме тази стъпка и по другата дължина на тестото. Завийте на руло и още веднъж приберете в контейнера, покривайки го за 1 час.

Докато чакаме, може да подготвите останалите артикули. Започваме с доматения сос. За него аз изполвам подготвена пасата, само че може да ползвате и пасирани домати от консерва. Добавяме продуктите за соса, разбъркваме и оставяме в ледник.

Нарежете на фино 250-300 грама моцарела с ниска мокрота и я приберете в хладилника.

След като тестото за пица е втасало добре, сложете няколко лъжици зехтин в тава, обърнете контейнера с тестото върху нея и оставете то единствено да изпадне, с цел да се резервира пухкавостта на тестото. Изсипете още лъжица зетин върху тестото и започнете да го масажирате с пръсти, тъй че да извърши цялата тава. Покрийте го и го оставете да втаса половин час.

Нареждаме филийките моцарела компактно по цялото тесто като те ще предпазят тестото от влажния сос. Заливаме с доматения сос като го разпределяме по цялата повърхнина. Може да я изпечете пицата и по този начин, само че аз избирам моята с лют колбас. Ако и вие смятате по този начин, наредете колбаса на гъсто, тъй като когато се надуе пицата, той ще оредее.

Печем я във фурна, авансово загрята до 170 градуса, с вентилатор. Ако имате камък или стомана за печене, те ще оказват помощ доста за запържването на основата, тъй че ги използвайте. Започнете да следите пицата след 17-18 минути и я извадете сега, в който Ви харесва на външен тип. Проверете дали основата е добре изпечена. Ако не е, включете котлонът си и я допържете за няколко минути или в случай че това не е алтернатива я върнете във фурната.

След като я извадим изчакваме няколко минути, с цел да стегне кашкавала и режем на части.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР