Днес ще представим проект на закон за частния фалит. Очакванията

...
Днес ще представим проект на закон за частния фалит. Очакванията
Коментари Харесай

Мая Манолова: Огромен процент българи са длъжници, числата са стряскащи

Днес ще представим план на закон за частния банкрут. Очакванията на българските жители за приемането на подобен закон са големи. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия националният омбудсман Мая Манолова.

Над 81% от българските жители желаят да бъде признат закон за частния банкрут, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е голям %, който е съответен на % българи, които имат компликации с погасяването на бързи заеми, заеми към банки, даже с заплащането на битови сметки. Числата са стряскащи – всеки трети българин има заем. Общият брой на заемите е близо 5 милиона, от които над 12% са необслужвани. Ако това се приравни към потребителските заеми, става въпрос за 800 млн. лева, които имат проблем с обслужването или са регистрирани от банките като неприятни заеми. Общо заемите, които имат проблем с обслужването са над 4 милиарда лева, съобщи Манолова.

Днес ще представим идея, която изработвахме дружно с специалисти, магистрати и представители на академичната активност. Първото изискване е лицето да е изпаднало в свръхзадлъжнялост. В концепцията е заложен и правилото на добросъвестността. Опитите да бъдат осъществени измами, да бъде укрито имущество, да не бъдат посочени всички кредитори, ще бъдат съществено затруднение за влизането в тази процедура, изясни омбудсманът.

Проблемът не визира единствено длъжниците и техните фамилии, това е голям проблем за българската стопанска система, за страната, за обществото, за фиска, тъй като неплатежоспособността тласка десетки хиляди българи в сивия бранш, където те не способстват за хазната, за страната, уточни Мая Манолова.

Другите значими тематики, с които се занимава институцията, са колекторските компании, които безчинстват на гърба на българските жители, както и активността на компаниите за бързи заеми, сподели още националният омбудсман.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР