Днес се проведе процедурата по връчване от президента Румен Радев

...
Днес се проведе процедурата по връчване от президента Румен Радев
Коментари Харесай

Асен Василев получи от Румен Радев мандат за съставяне на правителство

Днес се организира процедурата по връчване от президента Румен Радев на първия мандат за сформиране на ново държавно управление в границите на 47-ото Народно заседание на най-голямата политическа група в Народното събрание - Продължаваме промяната.

Радев уточни, представен от Българското национално радио, че в осъществяване на Конституцията на Република България и вследствие на вота на съмнение от Народно събрание на 22-ри юни връчва на Асен Василев изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

"Всички знаем, че България е в политическа, икономическа и обществена рецесия. Българите споделят основателни паники за растящите цени и за възходящата неопределеност и неустойчивост. А промените и средствата по Плана за възобновяване и резистентност чакат своята реализация. От през вчерашния ден имаме и външнополитическа рецесия. Спомняте си, че при връчването на мандата за настоящето държавно управление в оставка, предизвестих, че в случай че не се подхващат решителни промени в правосъдната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Гражданите, обществото и институциите имат потребност от сигурност и предвидимост, от надеждна отбрана на публичния интерес, а това значи най-много отговорност и старания за сформиране на държавно управление, което да отговори на ползите на жителите. Очаквам съответни решения и отстояване на националния интерес за създаване на свободна, демократична и просперираща европейска България ", уточни президентът, преди да връчи досието с мандата на Василев.

При приемане на досието от президента с проучвателния мандат Асен Василев сподели, че за него това е голяма отговорност.

"Мисля, че всички сме наясно, че при рецесиите, които България би трябвало да посрещне, е извънредно значимо да имаме кабинет. Изключително значимо е също по този начин този кабинет да работи в полза на жителите, а не в полза на статуквото и той в действителност да отстоява българския интерес и независимостта на нашата страната, по този начин както и първия кабинет на Продължаваме промяната го направи ", съобщи Василев.

След като получи досието с проучвателния мандат, Асен Василев ще има 7-дневен период (до 17.00 часа на 8 юли), в който би трябвало да показа конструкция и състав на държавно управление, след което президентът Радев би трябвало да предложи номинирания за кандидат-премиер за гласоподаване в Народното събрание.

Ако това не се случи, Румен Радев би трябвало да връчи мандат на идната по бройка парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които към този момент оповестиха, че ще го върнат. След това президентът ще би трябвало да избере трета групировка, на която да даде опция за съставяне на държавно управление.

В началото на седмицата президентът организира политически съвещания с пет от седемте парламентарни обединения.

Продължаваме промяната и Българска социалистическа партия не се явиха на диалозите поради актуализацията на бюджета в Народното събрание. На диалозите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане се оповестиха за предварителни избори. Най-добрият вид за Демократична България е държавно управление с мандата на Продължаваме промяната. ИТН пък са подготвени да вземат участие в диалози за нов кабинет, само че не непременно.

"Потенциалът за сформиране на държавно управление в границите на този парламент не е привършен. Ако отидем на вид избори, преди 15 септември те не са целесъобразни. Важно е да има допустимо най-голяма изборна интензивност ", сподели президентът Румен Радев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР