Днес се навършват 90 години от рождението на Умберто Еко

...
Днес се навършват 90 години от рождението на Умберто Еко
Коментари Харесай

Умберто Еко: 50% от общественото мнение се гради на лъжи

Днес се навършват 90 години от рождението на Умберто Еко - известният италиански мъдрец и публицист. " Името на розата ", " Махалото на Фуко ", " Островът от предходния ден ", " Теория на семиотиката ", " История на хубостта ", " За грозното ", " Кант и птицечовката: есета върху езика и познанието " са най-известните му книги. Много от тях са издадени на български.

Като един от най-уважаваните мислители на ХХ век, той чете лекции в Торинския университет, по-късно в Миланския университет, през 1969 година става професор по образни връзки във Флоренция. От 1971 година е доцент по семиотика във Факултета по литература и философия в Болонския университет, а от 1975 и постоянен професор и управлява Международния център за семиотични и когнитивни проучвания. Чете лекции в университетите в Йейл, Ню Йорк, Оксфорд, Париж и други, лекар хонорис идея на 23 университета, измежду които е и Софийският университет (1990).

Еко, а написаното от него към този момент се числи към класиката.

" Дневник " напомня някои от най-популярните откровения на Умберто Еко.

" Мисля, че всеки създател би трябвало да се пробва да изненадва своите читатели. Проблемът не е да ги питаш какво желаят, а да ги променяш да произвеждаш читателя, който искаш за всяка своя история. "

" Аз съм мъдрец. Пиша романи единствено през уикенда. И като мъдрец се интересувам от истината. Днес е мъчно да различиш кое е истина и кое неистина, само че аз разбрах, че е по-лесно да откриеш истината посредством разбор на лъжите. Мисля, че 50% от публичното мнение се гради на неистини и ние непрекъснато сме подвеждани. "

" Достоевски постоянно е пишел за загубеняци и маргинали. Такъв е и основният воин на " Илиада " - Хектор. Много е досадно да пишеш за съумели хора. В същинската литература постоянно героите са нещастници. Мадам Бовари е такава, Жулиен Сорел е подобен. Аз върша същото. Просто загубеняците са по-интересни. Победителите са скучни, тъй като постоянно стават такива по случайност. "

" Имало е доста произшествия в историята, свързани с книги. Искането на гибелта на Салман Рушди беше поради разказ. Хората са се избивали поради книги постоянно. Библията против Корана, Евангелията против Библията и така нататък Монотеистките религии са започвали международни войни поради книги. "

 Да кажеш съвсем същотоС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Вече не става въпрос за италианци, които отиват в Съединени американски щати или Швейцария в търсене на триумфа. Вече става въпрос за световен проблем. Предстои да забележим дали Западната цивилизация ще издържи. Днес тя е сложена в същата обстановка, в която е бил Древен Рим. "

" Лошо е, че убеждението по какъв начин компютърът може във всеки един миг да ти отговори на въпросите убива желанието да запомниш информацията. Мога да илюстрирам това със следното съпоставяне: щом разбере, че може да стигне от една улица до друга с рейс или с метро, което е доста комфортно при бързане, човек взема решение, че към този момент няма потребност да върви пешком. Но в случай че спреш да вървиш пешком, се превръщаш в неработоспособен и би трябвало да се движиш с инвалидна количка. "

" Памeтта е като мускулите на краката. "

" Мозъкът е подобен компютър, който е постоянно с тебе, и опциите му нарастват вследствие на упражненията, а твоят личен компютър след дълготрайно потребление губи скорост и след няколко години приложимост му би трябвало подмяна. "

 Името на розатаС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Чети и ще чувстваш, че си изживял хиляди животи. "

" Човек написа за предишното постоянно с взор в сегашното. "

" Бях набожен до 26-годишна възраст, само че отхвърлям да приказвам за Бог пред медиите. "

" Писмените творби в никакъв случай не трансформират сегашното, те могат само да трансформират бъдещето. Например, четете книга, която ви оказва надълбоко впечатление; последователно се трансформира вашият метод на мислене, вашата персона, и на следващия ден или вдругиден вие се държите по радикално друг метод. Онези, които се обръщат към интелектуалците с молба да решат световни проблеми, вършат неточност. "

 Махалото на ФукоС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Културата, не войната, циментира европейската еднаквост. "

" Винаги съм бил запленен от фалшификациите и от лъжата. Лъжата е фундаментален аспект на връзката. Тя е диалог за вероятни светове. За действителността би могло да комуникира даже едно куче. То обаче не може да лъже. "

" Да, три пъти почвах " Панаир на суетата " на Текери, само че стигах до 20-а страница. "

" Разследването е повода, поради която започнах да пиша романи. "

" След романа ми " Гробището на Прага " някои ме считат за кулинарен специалист. А аз съм " човек - хамбургер ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР