Днес се навършват 30 години от присъединяването на Босна и

...
Днес се навършват 30 години от присъединяването на Босна и
Коментари Харесай

Навършват се 30 години от присъединяването на Босна и Херцеговина към ООН


Днес се навършват 30 години от присъединението на Босна и Херцеговина към Организацията на обединените народи (ООН), отбелязва босненската организация Фена. 

Това е един от най-важните моменти в историята на страната, който трябваше да бъде тържествено събитие, само че стартира война, която лиши живота на хиляди хора.

В интервала 1992-1995 година в Босна и Херцеговина се развихри боен спор сред босненски сърби, хървати и бошняци, при който починаха към 100 000 души, а два милиона бяха принудени да изоставен домовете си. Съгласно Дейтънското спокойно съглашение, което постави завършек на войната, Босна беше разграничена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете единици са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

Босна и Херцеговина излезе на международната сцена на 22 май 1992 година с Резолюция 757 на Организация на обединените нации и от този момент насам тя поддържа интензивни и значими връзки с Организация на обединените нации и нейните организации. От 2010 до 2011 година страната бе променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, напомня организация Фена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР