Днес се навършват 28 години от началото на демократичните промени

...
Днес се навършват 28 години от началото на демократичните промени
Коментари Харесай

28 години преход... И продължава

Днес се навършват 28 години от началото на демократичните промени у нас. Една емблематична за актуалната ни история дата, след която обаче последваха и много противоречиви моменти. Преходът, който започнахме тогава, продължава и до през днешния ден, а за огромна част от жителите дейностите на редица политици през този интервал са много противоречиви.

10 ноември 1989 година постави завършек на една ера и сложи началото на друга. На самата дата беше осъществен прелом от партийната върхушка в Българска комунистическа партия. Тодор Живков, който беше спънка за перестройката на Михаил Горбачов, беше отхвърлен. Имаше интервенция на Москва посредством нейните най-верни хора, като Андрей Луканов. Последиците от този прелом са сравними с тези от 9 септември 1944 година В резултат и на двата преврата беше заменена системата. Само че след 10 ноември тази промяна беше осъществена постепенно и последователно, не толкоз бързо и внезапно, както след 9 септември, отбелязва БГНЕС.

На 10 ноември на пленум на Централния комитет на Българска комунистическа партия бе освободен от поста общоприет секретар на партията Тодор Живков, който ръководи еднолично в продължение на 33 години. Започват политическите промени в страната и прехода на България към народна власт и пазарна стопанска система.

Промените в някогашния комунистически блок започнаха с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който стартира развой на перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия бе съборена Берлинската стена. На 10 ноември 1989 година на съвещание на Политбюро Тодор Живков е заставен да подаде оставка, откакто това предложение е подкрепено и от околните му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е проведено от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на Централен комитет като Милко Балев и Димитър Стоянов не са осведомени. Новината се разгръща и отвън съвещанието. На пленума членовете на Централния комитет одобряват оставката на Живков, без да му дадат опция за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов правоприемник като общоприет секретар на Българска комунистическа партия.

Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста ръководител на Държавния съвет на Народна република България. На 17 ноември, при първото съвещание на Народното събрание след пленума, излъчено директно по малкия екран, Петър Младенов е определен за ръководител на Държавния съвет.

Парламентът отстранява от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи рецензията към държавното управление. Българска комунистическа партия се отхвърля от еднопартийния модел на ръководство месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна народна власт и предлага анулация на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. Народното събрание гласоподава анулацията едвам на 15 януари 1990 година

През месец юни 1990 година в България се организират и първите многопартийни парламентарни избори в България. Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, без да бъде наказан за закононарушенията, които са осъществени по времето на неговото ръководство. След гибелта му всички обвинявания против него отпадат.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР