Днес Сдружение ДОМ внесохме становище срещу издигането на нов комунистически

...
Днес Сдружение ДОМ внесохме становище срещу издигането на нов комунистически
Коментари Харесай

Сдружение ДОМ: Компрометираха процедурата за обществено обсъждане на паметник на загинали деца

Днес Сдружение ДОМ внесохме мнение против издигането на нов комунистически монумент в Борисовата градина. Той е отдаден на „ децата, починали по време на трагичните спорове в България 1923-1944г. “

В позицията, изпратена до кмета на столичен регион „ Средец “ Трайчо Трайков, се слага въпросът за публично разискване на плана, в което не са поканени жителите на София, а с цел да вземат участие в обществено сключване на празен чек в интерес на някаквианонимни, само че явно с огромно въздействие в Столичната община основатели.

Затова от ДОМ считаме, че тази процедура за „ публично разискване “ е компрометирана, а сходен метод е афектиран за софиянци, пренебрегвайки мнението им би трябвало ли сходен монумент да бъде подложен в София.Добрата вест е, че в регион " Средец " са импортирани още стотина мнения и всички са против слагането на подобен монумент!

Вижте цялостния текст на мнението на ДОМ:

До
Кмета на регион „ Средец “
Становище
на Сдружение Достойнство, отговорност, морал/ДОМ/

Във връзка с осъществяване на публично разискване на ПРОЕКТ за виза за изследване и планиране на обект:

„ Паметник на децата, починали по време на трагичните спорове в България 1923-1944г. “ в парк „ Княз-Борисова градина “, парцел с идентификатор 68134.109.11, регион „ Средец “, гр. София.

Уважаеми господин Трайков,

Възразяваме против оферти план за виза за изследване и планиране на обект „ Паметник на децата, починали по време на трагичните спорове в България 1923-1944г. “ в парк „ Княз-Борисова градина “. Нашите съображения са следните:

В документите, които са оповестени на интернет страницата на регион „ Средец “ няма данни за това, кой е основател и какви са претекстовете за слагането на подобен монумент - няма никаква аргументация.

В оповестеното съобщение няма предоставена информация, която да отразява мненията на съответните комисии в СОС, както и на Експертно художествения съвет към Столична община за този план, за които имаме данни, че са негативни.

За това каква е концепцията за слагането на подобен монумент можем да съдим само по неговото название, само че то е неразбираемо, даже неуместно. Първо, един монумент се издига с цел да свидетелства за съответно събитие и в респект на избрани персони. Под „ деца починали по време на трагични спорове “ може да се схващат най-различни неща – от деца жертва на битови кавги, учебни или квартални конфликти до деца починали при политически спорове, като да вземем за пример тези деца които са починали при проведения от комунистите атентат в църквата Света Неделя. Второ, не е ясно за какво се засяга интервала 1923-1944г. Нима няма починали деца по време на трагичните спорове в България и след 1944г. или преди 1923г.? Или по-скоро можем да се досетим, че става въпрос за таен опит да се прокара решение за издигане на още един комунистически монумент.

От приложените към обявлението фотоси на мястото и макета също не излиза наяве каква е концепцията за този монумент и какво ще написа на него. Има фундамент, статуя на незнайно дете и плочи за надписи без надписи.

Всичко това води до мисълта, че жителите на София не са поканени за присъединяване в обществена полемика за разискване на слагането на монумент, а с цел да вземат участие в обществено сключване на празен чек в интерес на някакви анонимни, само че явно с огромно въздействие в Столичната община основатели, които след това да могат да напишат на паметника, каквото си пожелаят. Затова считаме, че тази процедура за „ публично разискване “ е компрометирана, че подобен метод е афектиран за софиянци и че подобен монумент не би трябвало да бъде поставян в София.

Председател на УС на Сдружение ДОМ
Иван Сотиров
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР