Днес руският президент Владимир Путин гостува на финландския си колега

...
Днес руският президент Владимир Путин гостува на финландския си колега
Коментари Харесай

Руска опера ще посрещне Путин при визитата му във Финландия

Днес съветският президент Владимир Путин гостува на финландския си сътрудник Саули Нийнистьо във връзка 100-годишнината от независимостта на Финландия от Русия.

Двамата ще гледат операта " Йоланта " на Пьотр Илич Чайковски, сложена от " Болшой спектакъл " в средновековния палат Олавинлина, написа Би Би Си и ще плават на транспортен съд с парен мотор в езерето Саймаа. " Йоланта " за пръв път ще бъде показана във Финландия, написа организация " Блумбърг ".

Освен на тържествата, се чака двамата да отделят време и на спорни тематики като напрежението сред Русия и Запада в Източна Европа. Пред съветската организация ТАСС Нийнистьо съобщи, че връзката му с Путин е " ясна и директна ".

Макар че взе участие в интервенции на Балканите и в Афганистан, Финландия не е член на НАТО. Според финландския публицист Суви Туртиайнен, това разрешава на страната да поддържа директен разговор с Русия – в това число по отношение на спора в Украйна – даже в сложни моменти.

Изглежда множеството финландци са съгласни с тази позиция – скорошно социологическо изследване демонстрира, че единствено 21% от от тях желаят страната да влезе в НАТО, цели 51% не желаят. Позицията на Кремъл по въпроса е ясна и евентуално опцията за ответни ограничения на Русия също въздейства на публичното мнение.

В същото време от 1995 година Финландия е страна-членка на Европейския съюз. Туртиайнен декларира, че макар огромните отрицателни резултати върху нейната стопанска система, страната е подкрепила всички наказания против Русия, които Европейски Съюз наложи вследствие на анексирането на Крим.

Така Финландия към този момент съумява да угоди както на западните си съдружници, по този начин и на големия си комшия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР