Днес Роскосмос оповести, че ракетата “Протон-М, която ще изведе руския

...
Днес Роскосмос оповести, че ракетата “Протон-М, която ще изведе руския
Коментари Харесай

Ракетата Протон-М, която ще изведе в космоса телескопа Спектр-РГ, бе напълно сглобена

Днес Роскосмос оповести, че ракетата “Протон-М ”, която ще изведе съветския телескоп “Спектр-РГ ” на път към точката на Лагранж L2 от системата “Земя-Слънце ”, бе изцяло съединена. 

Извеждането на ракетата на площадка №81 на космодрума Байконур е планувано за 14-ти юни. Изстрелването остава планувано за 21-ви юни в 15:17 ч. българско време. Причината за ранното извеждане на “Протон-М ” е обвързвана с нуждата от спомагателни проби, които да потвърдят, че ракетата е годна за виновната задача по позиционирането на телескопа в вярната му орбита. 

Напомням на читателите, че “Протон-М ” в настройка с блок “ДМ-03 ” е летяла три пъти, само че единствено един от тези полети е бил сполучлив. Освен че ракетата ще бъде подложена на съществени тествания, персонално шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин ще управлява качеството на труда на служащите си.

Рентгеновият телескоп “Спектр-РГ ” е правоприемник на тогавашните амбициозни и сполучливи руски галактически телескопи “Астрон ” и “Гранат ”. Първоначално стартът му е бил плануван за 1992-1993 година, само че крахът на Съюз на съветските социалистически републики и последващият дефицит на средства довел до замразяването на програмата “Спектр ”. Едва през 2011 година излетя радиотелескопът “Спектр-Р ”, чиято задача продължи до началото на 2019-та и бе сполучлива. А чак в този момент Русия е в подготвеност да изстреля “Спектр-РГ ”, цели 26 години след в началото заложения период. 

Прочетете публикацията: Исторически обзор: руски и съветски галактически телескопи

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР