Днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война.

...
Днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война.
Коментари Харесай

Стефан Янев: Случващото се около границата на Украйна има негативни отражения върху българската сигурност

Днес районът е изправен пред най-голямата рецесия след Студената война. Никой и по никакъв мотив не ни постанова решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е изменена. Случващото се към границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има обилни отрицателни отблясъци върху българската сигурност. Това съобщи министърът на защитата Стефан Янев.



По думите му продължава наклонността за смяна на салдото в Черно море. Анализите ни демонстрират съществени дефицити във въоръжените ни сили, добави Янев.

" Има 5 целта, върху които да се насочим. Първият е хората в защитата. Трябва да притеглим хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим плана за бойна машина за пехотата. Ще създадем всичко средствата за защита да доближат 2% от Брутния вътрешен артикул до 2024 година ", добави Стефан Янев.

Според него задачата е да се направи разбор на въоръжените сили, с цел да може да се увеличи бойната им подготовка и подготвеност. Той уточни, че ще се сътвори батальон на бойна група, която нямаме.

" Когато приказваме за недостиг, приказваме за подобен по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с избран диаметър за батальон на бойната група. Ще приказваме с американските представители дали могат да вземат участие. Но това ще се вземе като решение на друго равнище ", сподели още Стефан Янев.



Той разясни, че във връзка новите 5 целта, единият от които - топене на плана за бойни машини, има няколко фактора, като това по какъв начин да продължи реализацията посредством конкурс или посредством контракт държавно управление - държавно управление.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР