Днес публикувам втората част от интервюто ми с бившия социален

...
Днес публикувам втората част от интервюто ми с бившия социален
Коментари Харесай

Минчо Коралски пред novini.bg: Политиката стана оръжие за решаване само на частни, корпоративни интереси/2-ра част/

Днес обявявам втората част от изявлението ми с някогашния обществен министър Минчо Коралски. В нея беседваме за пенсиите, ТЕЛК и по тази причина допустимо ли е човек да работил в състава на три кабинета – Димитър Попов, Филип Димитров и Жан Виденов и да се опази от партийната партизанщина. Във вчерашната първа част говорихме за труда и солидарността и актуалният прочит на тези понятия.

Пенсиите обективни ли са и отразяват ли съответно един заслужен трудов път?

За страдание нашите пенсии са автоматизирано лимитирани до 40-45% от приходите на хората в дейна работна възраст - по този начин е по-закон. Сега се водят разногласия за какво IT- експертите следва да внасят над 3 400 лв., тъй като надали не това било плячкосване на труда им. Проблемът иде от това, че непрестанно се приказва за така наречен данъчно осигурителна тежест дотолкоз, доколкото се разяснява, че човешкият живот е заключен надали освен в неговата дейна фаза. Но живият живот потвърждава, че не е по този начин. Защитните системи в обществото са построени, с цел да са в помощ на тези жители, които в зрелост и по-късно имат нужда от поддръжка.
Мнозина, които са предпочитали да вземат своите хонорари в плик под масата, след това се дивят за какво получават " несправедлива " пенсия. Пенсионната система беше объркана преди, при започване на прехода. Но тя може да е обективна единствено, в случай че почива на здрави, смислени основи - колкото внасяш, толкоз и да получаваш. А не както се взе политическо решение у нас - внасяш, не внасяш, ти се обезпечава един най-малко.

Защо ТЕЛК работят по този начин мъчно и има ли метод това да се промени в интерес на пациентите?

Първостепенният проблем в ТЕЛК е дефицитът на хора, които да работят там. Предполага се там да се назначат специалисти със специалности в медицината. Но у нас в тези комисии работят най-вече пенсионирани лекари, въобще в страната ни към този момент има голям проблем с медиците със специалности и не може да се покрият всички комисии със експерти в съответните области.
Много жители в България би трябвало да пътуват от един град в различен, с цел да се явяват на прегледи в ТЕЛК. Смятам, че заплащанията в тях би трябвало да се актуализират и организацията да се усъвършенства. Приеха законодателни промени, които са за положително, само че доста хора не знаят за тях и отново се объркаха нещата. Явяването пред ТЕЛК не се прави единствено за приемане на съответна пенсия и услуги, само че би трябвало да се вземат решение и проблемите със здравния статус на обособения човек.


Това са все въпроси към здравното министерство, само че да не забравяме, че комисиите се финансират от МФ. И отново опираме до казуса с достойното възнаграждение - в случай че то не съществува, липсва и мотивация у хората да работят съзнателно. Трудно се набират фрагменти, а системата е не съответна в множеството региони в страната, отвън София. Въпросът е учредителен и би трябвало да се реши по какъв начин да се улесни достъпа на хората до ТЕЛК в цялата страна.

Как се опазихте от партийната партизанщина, която с годините се ускорява, и останахте самостоятелен специалист макар, че сте работил поредно в кабинетите на Димитър Попов, Филип Димитров и Жан Виденов?

През политиката се осъществят разнообразни хрумвания - такова е публичното устройство. Всеки човек би трябвало да знае защо влиза в политиката. Аз имам мемоари и от държавното управление на Андрей Луканов, когато се наложи да контролираме доста връзки, които преди не съществуваха и те бяха свързани с решение на груповите трудови разногласия, стачките и така нататък.

При Димитър Попов пък беше построена трипартитната система и аз интензивно участвах в това през съвета за тристранното съдействие.

При Жан Виденов на процедура изградихме Националния застрахователен институт. Така че, когато човек има хрумвания и знае какво прави, без значение какво ще е политическото управление, може да се работи експертно за положителното на всеки член от обществото ни. В тези времена политиката беше едно предизвикателство, което беше ориентирано към жителите. В последните години обаче политиката стана оръжие за решение единствено на частни, корпоративни ползи. Затова и имаме проблеми с корупцията - тя не е нищо друго с изключение на въздигане в фетиш към персонални и корпоративни ползи, наложени над публичните. Когато тази порочна формула се обърне в интерес на хората и обществото, може да влезем и ние в страните от „ белия ” свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР