Днес приключи кастингът на световноизвестния Джон Малкович за избор на

...
Днес приключи кастингът на световноизвестния Джон Малкович за избор на
Коментари Харесай

Джон Малкович проведе кастинг в Народния за пиеса, осмиваща българите


Днес завърши кастингът на световноизвестния Джон Малкович за избор на артисти от щатната натрупа на Народния спектакъл. Те ще участват в бъдещия му режисьорски театър „ Оръжията и индивидът “ по пиесата на нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще стартират през октомври тази година, а премиерата ще се състои през ноември на Голяма сцена в Народен спектакъл „ Иван Вазов “, оповестиха от пресцентъра на културната институция. Сценограф на постановката ще бъде белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – създател на сценографията за повече от 30 европейски филмови и театрални плана. Той също е взел присъединяване в провеждането на кастинга и се е срещнал с разнообразни механически и креативен екипи в Народния спектакъл.  

„ Оръжията и индивидът “ е пиеса в три дейности от световноизвестния ирландски драматург Джордж Бърнард Шоу (1856-1950), сложена за първи път през 1894 година в спектакъл „ Авеню “ в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее публичните настроения, възхваляващи войната, като покаже тяхната вътрешна противоречивост и непотребна романтизация. Именно поради това си желание създателят избира за заглавие цитат от британския превод на античната епическа поема „ Енеида “ на Вергилий. 

Първоначално персонажите в пиесата нямат персонални имена, само че в устрема си към реалистично звучене Бърнард Шоу доближава до концепцията да сложи описаните взаимоотношения и събития в подтекста на неотдавна завършилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се трансформира домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман след края на борбата при Сливница през 1885 година Градската легенда донася, че Шоу е осмял българите като обикновени, глупави и скарани с хигиената примитиви, което не работи за националното ни самочувствие. В доста европейски страни българската общественост и изключително студентството остро стачкува против окарикатуряването на историята и героите ни от войната, ето за какво във Виена, Берлин и другаде, пиесата е свалена от репертоара. „ Предизвикала е възражения, полемики, разпалвала е честолюбия. Нейният създател е упрекван в преднамерено отношение към България и българите. Така или другояче тази пиеса има значимо място в творчеството на великия драматург. Тя е знак за историята на предразсъдъците, за драмите на себепознанието и за сложния път на европейските нации едни към други. Не на последно място пиесата ни демонстрира какъв брой важен за груповата еднаквост е погледът на Другия “, пишат българските издатели на пиесата от университетското издателство „ Св. Климент Охридски “.

Озадачаващо е за какво приятелят на България Джон Малкович, който също е с балкански корени от Хърватия, е избрал тъкмо подобен текст и по какъв начин ще го интерпретира, с цел да не поругае възприятията на домакините си.  

Като режисьор Малкович слага известната пиеса на Шоу за повторно в кариерата си. През 1985 година той режисира „ Оръжията и индивидът “ в спектакъл Circle in the Square в Ню Йорк. В постановката вземат участие актьорите Кевин Клайн (по-късно сменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия, а представлението се радва на огромен зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти. 

Джон Малкович е знаменит американски артист, режисьор и продуцент. Носител е на редица влиятелни интернационалните награди и номинации за кино, телевизия и спектакъл, в това число премията на американската телевизионна промишленост „ Еми “, премията на Кръга на филмовите критици на Ню Йорк, награди от филмовите фестивали в Карлови Вари, Локарно и Мюнхен, има две номинации за „ Оскар “, три за „ Златен глобус “ и една за Британските кино награди БАФТА.

През февруари предходната година Малкович за пръв път игра на сцената на Народния спектакъл. В партньорство с латвийската актриса Ингеборга Дапкунайте той гастролира със спектакъла  „ В самотата на памуковите полета “ по текст на Бернар-Мари Колтес, подложен от известния съветски режисьор отстъпник Тимофей Кулябин за теаър „ Дайлес “ – Рига.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР