Днес президентът Румен Радев върна за обсъждане в парламента Закона

...
Днес президентът Румен Радев върна за обсъждане в парламента Закона
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: През ветото за БТР- ите , президентът търси подкрепа за политическия си проект

Днес президентът Румен Радев върна за разискване в Народното събрание Закона за одобрение на Споразумението, съгласно което  България би трябвало да даде безплатно на Украйна бронирана транспортна техника. Според претекстовете, народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението и това ги поставя в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда. Според Румен Радев не са взети поради нито военновременните задания, вменени на Министерство на вътрешните работи, нито потребностите на Главните дирекции „ Гранична полиция “ и „ Пожарна сигурност и сигурност на популацията “.
Прочетете още
Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника, съгласно президента, би могла да се употребява точно при защитата на българската граница и за оказване на помощ на популацията при бедствия и повреди, в това число в мъчно налични зони.

В тази връзка министър председателят Николай Денков предвижда, че ветото ще бъде отхвърлено от Народното събрание, а ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски го дефинира като " позор ". 

Депутатът Ивайло Мирчев от ППДБ разяснява, че с този акт президентът се пробва да генерира поддръжка за политическия си план. 

Ето и целият коментар на народния представител: 

Президентът е наложил несъгласие на изпращането на над 100 БТР-а от Министерство на вътрешните работи в Украйна. Тук не става дума към този момент за общоприетата путинофилия на Радев. Ясно е, че през такова несъгласие той засвидетелства лоялност пред Митрофанова и по едно и също време с това пробва да генерира поддръжка за политическия си план.

Аргументите, които употребява във ветото си Радев, обаче са нерелевантни. Според него депутатите “не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението ". Това не дава отговор на истината, защото от юли 2023 година в " Секретно деловодство " на Народното събрание е цялостната информация за БТР-ите, с които разполага жандармерията. Всеки народен представител можеше да се запознае с тази информация.

Друг мотив на Радев е, че БТР-ите могат да се употребяват за защита на границата ни. Ами не могат и е демонстрация на пренебрежение към българските граничари да им бъдат давани 40-годишни БТР-и, вместо модерна високопроходима техника по границата. Освен това има отчети на обособените служби в Министерство на вътрешните работи, които ясно демонстрират, че БТР-ите са неприложими по границата по оперативни и софтуерни аргументи. Тези БТР-и не са употребявани за защита на границите даже по време на Студената война.

Радев предлага БТР-ите да се употребяват за помощ на популацията при бедствия и повреди и дава образец с наводненията в Царево. Внушението на президента е, че в България липсват профилирани амфибии, които се употребяват за избавяне на потърпевши при наводнения. В тази връзка през септември изпратих питане към вътрешния министър за наличните амфибии в Министерство на вътрешните работи. Отговорът на министъра: В България има 8 бр. амфибии " Тайга ТТМ ". Две от тях са в София и по една в Бургас, Добрич, В. Търново, Варна, Монтана и Пловдив. Те се употребяват при наводнения и за избавяне на хора. Президентът преди да наложи ветото можеше да се запознае и с тези обстоятелства. А в случай че бе толкоз откровен в загрижеността си можеше през общо близо двегодишното ръководство на личните му служебни държавни управления да е дал БТР-ите на " Гражданска отбрана ", откакто сега е толкоз уверен, че те са нужни там. Той не го е направил и дължи отговор.

Малко обстоятелства за БТР-ите:

- Въпросните БТР-и са създадените през 60-те и 70-те години на XX в. и са зачислени във Вътрешни войски (днес жандармерия) през 80-те, към така наречен Възродителен развой.

- Бронираните машини в никакъв случай не са употребявани, част от тях са механически неизправни и са с отпаднала нужда за Министерство на вътрешните работи. В продължение на 40 година събират прахуляк в складовете и носят единствено разноски по тяхната защита и поддръжка.

- Основната цел на тези БТР-и е била за справяне с цивилен митинги към “Възродителния развой ”.

- Предоставяйки бронираните машини на Украйна освен не нарушаваме боеспособността на армията ни, само че ще получим обезщетения от Европейски Съюз, които ще използваме за закупуване на ново въоръжение.

Вече стана ясно, че в края на 2022 година Съединени американски щати са предложили на България $200 млн. под формата на американски Противовъздушна отбрана системи, в случай че страната ни даде остаряло руско въоръжение на Украйна. По това време ръководи Радев със служебното си държавно управление. То не се е възползвало от тази опция, с което е пропуснало късмет да усъвършенства отбранителните благоприятни условия на армията ни. Това не пречи Радев през днешния ден да демонстрира подправена угриженост по тематиката, следвайки само ползите на Путин.

Зад семплите претекстове на президентството се крие саботьорската същина на Радев в посока Украйна. За следващ път президентът си смъкна натовския камуфлаж, с цел да се покаже изпод с типичната съветска рубашка.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР