Днес православните християни почитат светите ангели и техния водач -

...
Днес православните християни почитат светите ангели и техния водач -
Коментари Харесай

Архангеловден е! Много именици трябва да почерпят

Днес православните християни почитат светите ангели и техния лидер - св. Архангел Михаил, който стои до Божия трон и чието име значи " Кой е като Бога ".

Според вярата ангелите са безплътни сили или духове, чиновници на Бога и пазители на индивидите. " Книгата на оракул Исая " споделя, че един от първите ангели - Денница, се възгордял и с рухването си увлякъл доста други безплътни сили - по този начин се е появило злото.

Ангелите обаче останали правилни на Господа. Пръв всред тях е Архангел Михаил, който Библията разказва като " лидер на войнството Господне " и основен герой против дявола и беззаконията на хората: " И стана война на небето: Михаил и Ангелите му водиха война със змея, а змеят и ангелите му водиха война срещу тях, само че не устояха, и за тях се не откри към този момент място на небето. И биде свален огромният дракон, античният дракон, именуван демон и дявол, който мами цялата галактика - свален на земята, а дружно с него бидоха свалени и ангелите му. " ( " Откровение на св. Йоан Богослов " 12:7 - 12:9)

Архангел Михаил символизира тържеството на положителното, светлината и справедливостта и е уважаван като бранител на вярата и герой против ересите и всяко зло. Затова и постоянно по иконите е изобразяван с огнен меч в ръката или с копие, поразяващо дявола. На 8 ноември църквата празнува Събор на св. архангел Михаил.

Празникът е един от най-почитаните и в националния календар - съгласно вярванията Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите души. По тази причина той е възприеман като ангел на гибелта, а във фолклора е известен като " душовадник " или " вадидушник ".

С него е обвързвана и една от трите огромни Задушници през годината (в съботата преди Архангеловден). Тя е отдадена на починалите воини и по тази причина постоянно е наричана " мъжка ".

Имен ден честват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР