Днес православните християни почитат Света мъченица Васа Солунска. Тя е

...
Днес православните християни почитат Света мъченица Васа Солунска. Тя е
Коментари Харесай

Ето кои красиви имена черпят за здраве днес

Днес православните християни почитат Света мъченица Васа Солунска. Тя е почитана като мъченица, потърпевша при ръководството на император Максимиан. Почита се дружно със синовете си мъченици от Православната черква на 21 август.
Васа била брачна половинка на идолски сановник. Тя изповядвала скрито християнската религия. По този метод възпитала и своите деца Феогний, Агапия и Пист. Те били християни и вярвали в Христос.
По време на гоненията на християните при император Максимиан, Васа била хваната. Предадена от личния й мъж, тя била съдена и наказана на гибел.
Нейните деца също били наказани и приели мъченическата гибел. Те били грубо изтезавани. След като не се отрекли от Христа, били обезглавени пред очите на тяхната майка. След тях била подложена на изтезания и Света Васа.
Приела мъченическа гибел, откакто била посечена с меч на остров Алон в Мраморно море.
Около 450 година в Халкидон съществува черква на името на светицата.
Света Васа е изобразена от Захарий Зограф в 1848 година в католикона на Троянския манастир, в нишата на южния прозорец на притвора. В 1849 година я изобразява още веднъж измежду българските светци на южната стена на католикона на Преображенския манастир.
Много по-късно се появява накратко изображение на Света Васа в църквата „ Свети Никола “ в Тополница, Дупнишко. Тъй като Воден е в Солунско, в България мъченицата е наречена Солунска.
Имен ден честват Васа и Васо .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР