Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да

...
Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да
Коментари Харесай

Денков призова за съгласие, синдикатите не откликнаха на поканата за среща

" Днес повече от всеки път имаме потребност от единодушие по какъв начин да се развие българската енергетика през идващите 20 години, учредено на действителни обстоятелства и същински прогнози, а не на политически измислици и на нереалистични упования. "   Това съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, откакто синдикалните организации и протестиращите миньори и енергетици отхвърлиха поканата му за среща за разискване на териториалните проекти за обективен преход.    „ За да има единодушие, първо би трябвало да има диалог. Не посредством мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за договаряния, с цел да бъде чут всеки и да се откри решение за всички “, уточни Денков и добави, че за това от държавното управление са поканили през днешния ден представителите на синдикалните организации на диалог по всички значими въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците.   „ Синдикалните организации към този момент отхвърлят да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички би трябвало да са подготвени за прям и изчерпателен диалог, какъвто ние предлагаме “, сподели още Денков.   Премиерът очакваше представителите на протестиращите през днешния ден в 16 ч в Министерския съвет, с цел да стартират разискването на съответните стъпки за енергиен преход във въглищните райони. То ще продължи до края на ноември тази година, показват от държавната пресслужба.   Териториалните проекти за Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия през вчерашния ден - в последния вероятен период. Това беше належащо, с цел да получи България няколко милиарда лв. от Европейски Съюз, с които ще се подсигуряват работни места за хората в трите района след затварянето на мощностите през 2038 година Финалните версии на проектите би трябвало да бъдат утвърдени от Европейска комисия и страните членки на Европейски Съюз до края на годината.    

Президентът на КТ „ Подкрепа “: Премиерът да заповяда на митинга и даде предложенията си    Премиерът Николай Денков да заповяда на митинга и даде предложенията си, съобщи по-рано президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов на митинга на миньорите и енергетиците на автомагистрала „ Тракия “. „ Така желаят сътрудниците и аз също мисля, че по този начин е по-добре “, разяснява той, представен от Българска телеграфна агенция.    „ Днес, когато се чух с министър-председателя, на който трябваше да оповестя новината, че протестиращите не демонстрират интерес да се видят с него, той сподели, че имал да направи забавни оферти. Казах му това, което бях чул от сътрудници - който има оферти, да пристигна да ги направи тук “, уточни Манолов. „ Ако някой отиде на срещата през днешния ден, това би било ритуално самоубийство в случай, че едната половина няма да бъде там. Не ми се има вяра някой да направи такова нещо “, добави той.    По думите му наподобява, че договарянията в София са завършили. „ Ние отидохме там 10 хиляди индивида, с цел да чуем техните оферти, и те ни излъгаха “, сподели президентът на КТ „ Подкрепа “ и добави, че в случай че някой политик желае да предложи нещо, да бъде общителен да пристигна на митинга. „ Никой от нас не знае дали са изпратили нещо в Брюксел. Ако са изпратили, какво и дали изобщо не ни се разиграва някакъв политически спектакъл, в който ние да сме храстчето в ъгъла на сцената “, съобщи Манолов. 

КНСБ: Отговорните институции не започнаха нужните дейности в нужните периоди   Президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), водачите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не одобряват отправената покана от премиера акад. Николай Денков за договаряния този следобяд, оповестиха от КНСБ в позиция на уеб страницата си. От Конфедерацията прецизират, че повода да не вземат участие в договаряния при Николай Денков е ясно изразеният отвод от страна на протестиращите миньори и енергетици за диалози при премиера през днешния ден.    " Ескалиралото напрежение измежду миньорите и енергетиците от въглищните райони през последните дни потвърждава, че виновните институции не започнаха нужните дейности в нужните периоди за справяне със обществените и икономическите последствия от прехода към нисковъглеродна стопанска система ", написа в позиция на КНСБ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР