Днес почитаме паметта на Свети Николай Чудотворец, покровител на моряците

...
Днес почитаме паметта на Свети Николай Чудотворец, покровител на моряците
Коментари Харесай

Как да приготвим традиционен рибен курбан?

Днес почитаме паметта на Свети Николай Чудотворец, настойник на моряците и риболовците, на фамилията и рода. Освен именниците, през днешния ден честват банкерите, търговците и всички поданици на Бургас. На честването в морския град беше отслужена тържествена литургия. По традиция в центъра беше подготвен никулденския рибен курбан. Жители и посетители на града се подредиха търпеливо на опашка и пробваха вкусната супа.

Зоя Велинова попита майстори-готвачи по какъв начин да приготвим шарана, както и обичайния рибен курбан.

Според преданията Свети Никола избавил една пробита лодка от поглъщане, като запушил дупката с шаран. Това е и повода на Никулден рибата да участва на трапезата. Може да е и различен тип, само че наложително да има люспи. А при чистенето им, в случай че паднат, не би трябвало да се настъпват - не било на хубаво. Иначе няколко най-големи люспи от шарана е добре да се сложат в портфейла, с цел да носят пари през годината.

Калоян Костадинов: На Никулден най-вече подготвяме шаран с плънка.

Отделно се прави плънката с лук, орехчета, стафиди, ориз. Задушава се, с нея се цялостни шарана, зашива се с конец и след това се пече на фурна.

Шарана с изключение на пълнен, може да го приготвим и пържен, на котлети. Така по-лесно се отделят костите от него. По българска традиция на Никулден наложително би трябвало да има и рибен курбан, подготвен най-малко от 4 типа риба.
Христина Вафиати - майстор-готвач: Колкото повече типа риба, толкоз по-добре. Слагаме още дивисил, морков, целина, картоф, чушка - колкото повече подправки има, толкоз по-вкусна е чорбата.
На Никулден за всички би трябвало да има наслада, топлота и храна. И небогати, и богати, да хапнат риба. Затова и в софийския храм " Свети Седмочисленици " беше раздаден рибен курбан.
Камен Атов: Трябва да се съблюдава традицията и на Никулден всеки да седне и да опита риба. Затова ние организирахме това събитие, с топла супа в този леден ден всички да опитат и да хапнат.
След раздаването на курбана и празничната литургия отец Николай насочи благословия към всички православни християни.
Отец Николай - храм " Свети Седмочисленици ": Свети Николай да им оказва помощ във всичко положително и да ги защищава от злото. Честит празник и за доста години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР