Днес почина Алексей Навални, най-изявеният съперник на руския президент Владимир

...
Днес почина Алексей Навални, най-изявеният съперник на руския президент Владимир
Коментари Харесай

България порица Русия за трагичната смърт на Алексей Навални

Днес умря Алексей Навални, най-изявеният противник на съветския президент Владимир Путин, който излежаваше 19-годишна присъда по обвинявания в екстремизъм.


Български политици, общественици и публицисти осъдиха режима в Москва за гибелта на съветския опозиционер.

" Силно смутена съм да науча за гибелта на Алексей Навални. Той се бори за независимост, пази демократичните полезности и показва забележителна храброст ", написа в профила си в Х вицепремиерът Мария Габриел. Министърът на външните работи изрече и съболезнования на фамилията и околните на съветския опозиционен водач във връзка кончината му.

Премиерът Николай Денков акцентира, че " Навални е знак от години на битката против диктатурата в Русия, битката за свободно слово, на битката против това, че не може човек да бъде затварян поради това, че има друго мнение ".

" В прочут смисъл изглеждаше неизбежно, че това ще се случи, тъй като виждаме по какъв начин малко по малко примката беше затягана към него ", сподели още той. Според Денков изпращането на Навални в Северната колония е изглеждало като смъртна присъда.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че режимът е умъртвил Навална.

" Навални е мъртъв?! Не - Навални е погубен! Режимът го умъртви! Това е ликвидиране против демокрацията ", сподели Борисов.

" Необходим е мощен напън върху Кремъл и повече помощ за Украйна ", добави той.

" Днес Навални победи Путин. Той стана знак на свободата в Русия ", написа във Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

" Символ, който не може да бъде затворен, прикрит или погубен. От тук на татък, Навални единствено ще стимулира милиони свободни хора в Русия да изискат смяна ", уточни Петков.

В коментар за БГНЕС Георг Георгиев, национален показал и някогашен заместник-министър на външните работи, акцентира че със гибелта на Алексей Навални режимът на Путин показва своята грубост, безпардонност и смут, който коства както на личния си народ, само че по този начин също и на Украйна, на цяла Европа.

" Убийството на Навални няма да донесе избавление за режима на Путин ", написа във Facebook министърът на защитата Тодор Тагарев.

" За страдание, това е всичко, което сме очаквали от този човек и от неговите подчинени. Много се надявам, че Алексей Навални ще остави след себе си доста сериозна диря, само че и доста сериозен отпечатък на тези хора, които милеят в действителност за човешките права в Русия, които знаят каква е цената на свободата, които схващат какво значи да имаш лична воля и най-много силата да я преследваш и да дадеш в последна сметка и живота си за нея “, сподели Георгиев, като добави, че там има и една друга група, която се бори тъкмо за противоположното ", разяснява Георгиев.

Президентът Румен Радев сподели във обществените мрежи, че светът е изгубил един от най-изявените борци за човешки права и народна власт.

" Затова е извънредно значимо да бъдат изяснени всички условия към гибелта на Алексей Навални в пандиза и те да станат притежание на интернационалната общественост. Почит пред неговата памет! ", декларира още Радев.

" Хроника на една предизвестена гибел -- това гледахме. Свърши ", означи писателят Захари Карабашлиев.

Минути по-рано журналистът Христо Грозев в " Белингкат ", който проверява съветските секрети служби от години и взе " Оскар " за кино лентата " Навални ", съобщи: " Навални най-сетне беше погубен от Путин през днешния ден ".

Тази вечер от 18:30 ч. ще се организира бдение със свещи пред постройката на съветското посолство в София.

" В памет на Навални да кажем на Путин – Ти си страхливец и палач! Путин е палач! Страх го е от Свободата и съпротивата против властта му! За да се задържи на власт той ликвидира всичките си съперници и атакува редица страни. Кървави войни с жертви деца и дами! Разстрелва почтени и убива враговете си! Последният му огромен вътрешен зложелател беше Навални. Той се върна непринудено в Русия с цел да вдъхва вяра на съпротивата против Путин – вътре и отвън властническа Русия. Той знаеше, че дава живота си в жертва на Русия и против Путин, само че непоколебимо го направи! Целият свободен свят скърби за Навални, само че още по-силно виждаме злото в лицето и властта на килъра Путин! ", гласи анонсът за идното бдение. То е проведено от някогашния боен министър Николай Ненчев, Валентин Симеонов, Атлантически съвет на България и групите „ Руската убийствена политика за България “ и „ Освобождение “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР