Днес парламентът прие на първо четене откровено лобистки промени в

...
Днес парламентът прие на първо четене откровено лобистки промени в
Коментари Харесай

Депутати повишават заплащането на избрани магистрати

Днес Народното събрание одобри на първо четене искрено лобистки промени в Закона за правосъдната власт, които на процедура ревизират и значително обезсмислят Стратегията за правосъдна промяна. Промените плануват и годишни парични бонуси от 6 заплати за профилираните съд и прокуратура, към които през юли отново със скоростни ремонти бяха трансферирани делата против високите етажи на властта.
" Дневник " препубликува публикацията на Иван Брегов от бюлетина на Института за пазарна стопанска система.
Заглавието и акцентите са на редакцията.

ГЕРБ, Обединени патриоти и Движение за права и свободи за повторно през 2017 година предизвикват промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ). От претекстовете към законопроекта е видно, че желаят да показват това за реформистка градивна политика в сферата правораздаване. Предложените текстове обаче влизат в несъгласие с правилото за самостоятелност на правосъдната власт.

Промените в Конституцията през 2015 година и последвалите " довършителни работи " по правосъдната промяна от пролетта и лятото на 2016 година застъпиха концепцията за засилено съдийско самоуправление за одобряване независимостта на съда и гарантиране статута на редовия магистрат. А самостоятелните магистрати биват неподатливи на корупционните практики, а заради това и политически неуместни.

Докато ГЕРБ ту настояват, че правосъдната промяна е завършила, ту се декларират като прореформаторски настроени, то в мандата на 44-ото Народно заседание (НС) работят ловко в посока съсипване и на дребното смислени постижения. През лятото на тази година бяха признати регресивни текстове (виж тук). Есента се обрисува също обезпокоителен сезон за българското правораздаване. Ето за какво:

Командироването като пазаруване на съдии, прокурори и следователи

С измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) от 2016 година бе отстранена опцията безсистемно, без открити професионални критерии и без времеви рамки, да бъдат командировани съдии от един съд в различен. Ограничението се отнася и за прокурорите и следователите. Целта беше да изкорени дългогодишната корист, при която от командироване нагоре по веригата да се употребяват комфортни магистрати.

Сега ръководещите и Движение за права и свободи оферират да бъде възобновено командироването на всички равнища в системата. Така един областен арбитър без проблем би могъл да работи години наред на по-високо равнище, надлежно да получава и по-високо заплащане. По пътя на командироването за дълготраен интервал се заобикаля конкурсното начало за назначение и кариерно развиване на магистратите. Избраните биват командировани, до момента в който неуместните магистрати работят при свръхнатовареност, минават през тежко атестриране и са подложени на сериозна конкуренция при конкурс, с цел да получат покачване. Според изводите в Актуализираната тактика за правосъдна промяна необятно публикуваната процедура за командироване на магистрати се трансформира в успореден кариерен развой. В предложенията на ръководещи и съпротива това умозаключение явно не е регистрирано.

Освен това, в ущърб на правосъдната самостоятелност и съдийското самоуправление

се ускорява ролята на ръководителя на съда

От замисъла да бъде пръв измежду равни ръководещите му отделят статут на правосъден шеф, тъй като от него ще зависи кои съдии да бъдат препоръчани за командироване и кои не. Практиката до момента е посочила, че това нормално са " послушните ".

Най-лошата последица от предлагането е, че

посредством командироване ще бъдат овладявани неуместните на властта и основния прокурор съдилища.

Неудобни звена на прокуратурата няма, тъй като всички са подчинени на основния прокурор. В изискванията на манипулирана система за инцидентно систематизиране на делата, постоянно ще се намерят командировани съдии, които да решат знаково дело по комфортен за властта метод Иначе ще ги върнат по местата им.

В претекстовете към законопроекта не е регистрирано и безспорното несъгласие на препоръчаните текстове още веднъж с Актуализираната тактика за правосъдна промяна,
Специфична цел 3: Систематична политика за предварителна защита на корупцията в правосъдната власт и по-конкретно с мярка 1.3.6 - Ограничаване на командироването на магистрати. Това удостоверява, че страната не се ръководи от стратегически документи, а от други съображения .

Повишени заплати за определени хора


Като част от пакета законови промени в Закон за съдебната власт ръководещите, с поддръжката на Движение за права и свободи, оферират работещите магистрати в Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните им звена на прокуратурата да получават до 6 заплати на година в допълнение.

Да напомним, че по предложение на ГЕРБ, спечелило утвърждението и на основния прокурор, с измененията в Наказателно-процесуалния кодекс от лятото на 2017 година делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат точно от профилираните съдилища.

Така евентуално разследваните и подсъдими превантивно възнаграждават тези магистрати, които ще се произнасят по виновността или невинността им.

Длъжни сме да отбележим, че от работилия до есента на тази година състав на Висш съдебен съвет част от правилните на статуквото представители откриха продължение на кариерата си в този тип съдилища.

За съпоставяне в Словакия тамошният Конституционен съд е оповестил като противоконституционно заради дискриминация повишението на заплатите единствено в профилираните съд и прокуратура. А някогашният ръководител на Върховния съд на Словакия дефинира установяването на профилирани съдилища като несполучливо деяние, сравнимо с " маркетингово-популистки балон ". За жал ние не взимаме поука от този опит.

За ГЕРБ, Движение за права и свободи и депутати от актуалните " Обединени патриоти " раздаването на пари на данъкоплатеца за неразбираеми заслуги в правосъдната власт не е оригиналност. През 2016 година без правни и стопански претекстове Народното събрание усили заплатите на членовете на Висш съдебен съвет, като месец преди този момент им бе желал групова оставка. Неотдавна пък болшинството в предходния Висш съдебен съвет месеци преди приключване на мандата си гласоподава непозволено спомагателни
бонуси. Заплати се подвигат не където е нужно, а за който би трябвало. Доказателство за това е отводът за съобразено с натовареността заплащане в най-натоварения съд в страната – Софийски областен съд.

Нещо позитивно

За да не страда от несъразмерна самозатвореност правосъдната власт, съществува законовата опция една част от свободните длъжности да се заемат от външни за системата адвокати. В оферти законопроект се детайлизира по какъв начин точно да става това, само че този малък подробност не оправдава огромните законодателни пакости.

Няма подозрение, че текстовете освен ще се одобряват, само че и ще бъдат строго прилагани. И още тази година ще бъдат регистрирани като триумфи за пред сътрудниците в Европейски Съюз, а след няколко години Европейска комисия ще напише в отчета си какви остарели проблеми имаме да решаваме. После още веднъж някой пропагандно ще търси и показва псевдорешения.

*Статията е оповестена в бюлетина на Института за пазарна стопанска система

Всичко, което би трябвало да знаете за: Промени в правосъдната власт (840)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР