Днес отново са отчетени превишения на средно дневната норма на

...
Днес отново са отчетени превишения на средно дневната норма на
Коментари Харесай

Теодора Полимерова: Днес отново са отчетени превишения на средно дневната норма на фини прахови частици във въздуха

Днес още веднъж са регистрирани превишения на приблизително дневната норма на фини прахови частици. Към момента те са много по-ниски спрямо миналото денонощие, поради смяната на атмосферните условия.

Вчера имаше гъста мъгла, беше безшумно времето, нямаше циркулация в атмосферата. Днес има вятър, тъй че се почиства атмосферата, установи пред Българска национална телевизия Теодора Полимерова - шеф на дирекция " Въздух, климат и сила " към Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Забелязва се повишение на замърсяването с фини прахови частици във всички страни от Югоизточна Европа - Италия, Сърбия, република Северна Македония.

В последните регистрирани срeдноденонощни данни най-високи са стойностите на станция Хиподрума, Надежда, Павлово.

Теодора Полимерова разяснява, че ограничението на придвижването на остарели коли в центъра на София ще има резултат, само че той не може да бъде незабавен. Днес тя не чака повишението на равнището на фини прахови частици да доближи равнището от през вчерашния ден.

Според Тодорка Петкова - гл.експерт в отдел " Мониторинг на въздуха, шума и радиологичен мониторинг " към Изпълнителната организация по околна среда, качеството на въздуха има сезонен темперамент. Когато настъпи отоплителният сезон плюс неподходящи метеорологични условия, да вземем за пример мъгла, частиците се натрупват.

Нормата от 50 микрограма на пространствен метър от фини прахови частици не трябва да бъде превишавана повече от 35 дни, безапелационна е Тодорка Петкова - гл.експерт в отдел " Мониторинг на въздуха, шума и радиологичен мониторинг " Изпълнителна агенция по околна среда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР