Днес отбеялзваме Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания, който

...
Днес отбеялзваме Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания, който
Коментари Харесай

Световен ден за профилактика на бъбречните заболявания

Днес отбеялзваме Световния ден за профилактика на бъбречните болести, който се отбелязваот 2006 година през втория четвъртък на месец март по самодейност на Международното сдружение по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни заболявания.

В България честотата на бъбречните болести е 12,84% или всеки осми човек в страната. Най-рисковите групи са страдащите от диабет и хипертония.

През 1969 година в България е осъществена първата сполучлива бъбречна трансплантация, което е огромно достижение за страната ни, защото първата сходна процедура е осъществена единствено 15 години по-рано.

Специален план

Хроничното бъбречно заболяване - “тихият палач ”, за който доста от пациентите не подозират

В България честотата на бъбречни болести е 12,84% или всеки осми човек. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда.

Макар формалната численост за чакащите за трансплантация да е малко над 1000 души, действителната численост на нуждаещите се от бъбречна трансплантация може да е към 15 000 души.

По-голямата част от бъбречните повреди са без признаци, само че диабетиците са изключително уязвима група - в България те са към 500 000 души. Хората с хипертонията са също рискова група, а те в България са към 2,5 млн.души. Отоците по крайниците са също белег за бъбречно заболяване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР