Днес отбелязваме най-светлия празник в българския календар - Деня на

...
Днес отбелязваме най-светлия празник в българския календар - Деня на
Коментари Харесай

Честит ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Днес означаваме най-светлия празник в българския календар - Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. На този ден честваме основаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.

В актуалната историография се счита, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в гр. Пловдив по самодейност на Найден Геров се провежда празник на Кирил и Методий — основатели на глаголицата. Денят 11 май не е инцидентно определен от Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденските източници първите вести за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в " Христоматия славянского язъка " от 1852 година на Неофит Рилски. Денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната еднаквост, на българското поклонение пред образованието, науката и културата.

През 1857 година празникът е почетен в българската черква " Св. Стефан " в Цариград, дружно със работа и за Св. Иван Рилски.  На идната 1858 година този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена работа в църквата " Света Богородица ", а по-късно учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът стартира постоянно да се отбелязва в Шумен и Лом, от 1860 година в Скопие, а от 1862 година във Варна. От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е проведен от учителя Сава Филаретов.

По време на битките за църковна самостоятелност от началото на 18 век делото на Кирил и Методий служи като тласък за опълчване на гръцката Вселенска патриаршия.  След 1878 година празнуването на Кирил и Методий се развива в 2 направления. В свободна България той се лимитира до учебен празник. В Македония и Одринско, които са под юрисдикцията на Българската екзархия, той резервира функционалностите си и на проява срещу османското ръководство, както и срещу асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката агитация. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата международна война.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът се празнува на 24 май  по формалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май. През 1968 година Българската православна черква, към този момент със статут на патриаршия, вкарва като литургичен календар така наречен Новоюлиански календар, посредством който се отстранява грешката на остарелия Юлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се уважава от църквата на 11 май по църковния календар. Но заради към този момент откритата гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на (24 май). За формален празник на Народна Република България 24 май е разгласен с решение на Деветото Народно заседание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 година е формален празник на Република България (когато Народна република България е преименувана на Република България).

Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април  (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод във връзка празнуването 1000-годишнината на Моравската задача на Кирил и Методий взема следното решение: „ За спомен на хилядолетието, откогато в началото бе осветлен нашият бащин език посредством Евангелието и Христовата религия, да се откри годишно, започвайки от тази 1863 година 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий! “ След това празникът се празнува във всички православни славяноезични страни.

Празникът на Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането и измежду имигрантите в Румъния и Русия, измежду българските студенти в чужбина, измежду българите, заточени в Диарбекир.

През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници.

 

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, т
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР