Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 146години от

...
Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 146години от
Коментари Харесай

На 3 март отбелязваме 146 години от Освобождението

Днес означаваме националния празник на България. Навършват се 146години от Освобождението.

На 3 март през 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт сред Русия и тогавашната Османска империя, с което се поставя завършек на Руско-турската война, почнала през 1877 година и се слага началото на Третата българска страна. През 1890 година 3-тимарт е разгласен за Национален празник.

Началото на решителното освободително придвижване е сложено през 1870 година В Букурещ е образуван български революционен централен комитет, отпред с Васил Левски. Стартира подготовка за въстанията против османската власт в България.

На 24 април 1877 година в Кишинев, с манифест на император Александър II Русия афишира война на Османската империя. През 1878 година по силата на интернационален акт е възобновена българската страна. За първи път денят на Освобождението е маркиран през 1880 година, а 10 години по-късно 3 март е разгласен за народен празник на Република България.

В град Шипка ще се организира благодарствения молебен в храм-паметника " Рождество Христово ", където ще участва ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Ритуалът ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и ще стартира в 9.30 часа.

Тържественото отбелязване на 146 години от Освобождението на страната на връх Шипка ще стартира в 11.30 часа. Президентът Румен Радев също ще отдаде респект пред паметта на българските опълченци и воини. Той ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска.

Пред паметника на Незнайния боец в столицата в 11:00 часа ще стартира церемонията за издигане на националното знаме на България, на която ще участва министър председателят Николай Денков. Жителите и посетители на София ще имат достъп през пунктове за инспекция, проведени при ул. " Раковски " и ул. " Оборище ", при ул. " Париж " и ул. " Шипка " и при южната страна на храм-паметника " Свети Александър Невски ".

От 12:00 ч. пред постройката на Администрацията на президента ще се състои промяна на гвардейския часовой. Тържествената заря-проверка по случай Деня на Освобождението ще се състои в 18:30 часа на пл. " Народно заседание ". Президентър Румен Радев ще произнесе слово, а ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министър председателят Николай Денков, депутати.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР