Днес отбелязваме 141 години от героичните боеве на старопланинския връх

...
Днес отбелязваме 141 години от героичните боеве на старопланинския връх
Коментари Харесай

Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея

Днес означаваме 141 години от героичните боеве на старопланинския връх Шипка, останали в историята като Шипченската епопея.
 
Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи борби по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 година Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 година сред бранителите на прохода и турската войска влизат в българската история под името Шипченска епопея.

 140 години от Шипченската епопея БГНЕС, списък
 
Стотици българи изкачват историческия връх всяка година, с цел да отдадат респект на героите, починали за свободата на България.

Държавният глава Румен Радев ще се включи в туристическия поход, който в 11.45 часа ще доближи до връх Шипка. В 12.00 часа президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще постави венец пред Паметника на свободата.-->
 140 години от Шипченската епопея БГНЕС, списък
От 13.00 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве. В 20.45 часа президентът ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част на площад " Възраждане " в Габрово в чест на 141-та годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.
 140 години от Шипченската епопея БГНЕС, архив
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР