Днес отбелязваме 120 години от смъртта на революционерът Гоце Делчев.

...
Днес отбелязваме 120 години от смъртта на революционерът Гоце Делчев.
Коментари Харесай

Внукът на Гоце Делчев: Исках днес на гроба му да прозвучат и двата химна

Днес означаваме 120 години от гибелта на революционерът Гоце Делчев. В църквата " Св. Спас “ в Скопие дойде президентът на Македония Стево Пендаровски, министър председателят Димитър Ковачевски, министърът на външните работи Оливер Спасовки, водачът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, делегация от Народното събрание на Македония, педвождана от ръководителят Горан Мисовски.

На гроба на Гоце Делчев пристигна и неговият внук – диригентът Христо Христов, предава " А1оn.mk “.

Ето какво сподели той: " Това е тежък ден, ден на гибелта и ден, за който е била платена доста висока цена. Цената на живота и свободата, което е най-скъпото нещо на света “.

" Това е гибел на един младеж, който е платил с живота си свободата на всички нас. Ние сме родени, с цел да бъдем свободни, искам на всички да сте живи и здрави. Гоце Делчев се бореше за свободата на хората. За тези, които тогава са били живи, той се е борил за тях да не бъдат плебеи, а да имат човешки живот. Това е огромна компликация, евентуално македонците би трябвало да продължат да се борят за свободата си, сподели Христов, като избягваше да каже дали Гоце е македонец или българин.
br /> Диригентът е отчаян от това, което вижда в двете страни, което е изцяло противоположно на известната мисъл на Гоце Делчев, че " той вижда света като поле за културна конкуренция сред народите “.

" Не, това, което виждам, е тъкмо противоположното на неговата мисъл. Днес аз, моето персонално предпочитание беше да направя кротичък и културен план, включващ музиканти от двете страни и да извърша националните химни на двете страни, само че също по този начин да изсвиря нещо от последната част от деветата симфония на Бетовен, " Ода на насладата “, която в действителност е химнът на Европа “, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР