Днес от 17 часа общинската администрация ще обяснява на гражданите

...
Днес от 17 часа общинската администрация ще обяснява на гражданите
Коментари Харесай

614 места в новите паркинги или 5000 до блока

Днес от 17 часа общинската администрация ще изяснява на жителите нуждата от поемането на нов дълг и построяването на три многоетажни паркинга. Общественото разискване на плана „ Изграждане на функционални връзки и инфраструктура за обезпечаване на съгласуваност със зоните на влияние на Интегриран план за градско възстановяване и развит на община Пловдив “ ще се организира в залата на Общинския съвет, на ул. „ Авксентий Велешки “ 20.

Идеята на кмета Иван Тотев е със заем от 13.2 милиона лв. да направи 3-етажен паркинг със 293 места в ЖР " Тракия ", още един за 191 коли на мястото на някогашния ТЕЛК на ул. „ 4 януари “ и трети за 130 коли на повърхност от 4200 кв. м сред бул. „ 6 септември “ и „ Източен “. Инвестицията в места за паркиране възлиза на близо 10 милиона лв.. Останалите пари от заема ще отидат за ремонт на подлеза на " Баня Старинна ".

Новият общински дълг ще се погасява общо 11 години, като първите две са гратисен интервал.

Два от главните фактори, по които се прави оценка значимостта на един градоустройствен план, са икономическият и обществен резултат от неговото осъществяване. Финансовото измерение и възможните приходи към общинския бюджет стават още по-важни, когато въпросният план ще се осъществя не със лични средства, а с пари, взети назаем.

В края на мандата си с обяснението, че осъществя правилото на приемствеността и обезпечава поле за деяние на своя правоприемник, кметът Иван Тотев анонсира концепцията Пловдив да поеме нов общински дълг от близо 13,2 млн. лв., с цел да ремонтира подлеза на " Баня Старинна " и да понижи натиска на колите в центъра, като построи един многоетажен паркинг на пъпа на града и два буферни.

По време на публичното разискване през днешния ден най-важно е специалистите да изчислят рентабилна ли е инвестицията. Основната част от парите - близо 10 млн. лв., са планувани за строителството на 3 обекта, които ще обезпечат общо 614 места, от които единствено 191 в действителния център. Анализът на инвестицията във връзка с периода за нейното погашение е извънредно сложен, тъй като все още няма действителна прогноза за метода, по който ще работят обектите - цени на услугата, претовареност, разноски за обслужване и така нататък Ако съдим по опита от Синя зона, огромна част от бъдещите доходи ще отиват за самата активност. Колко ще са чистите доходи в бюджета, никой не се наема да пресметне. Каквато и да бъде тяхната настройка, е ясно, че 614 места мъчно ще изплатят близо 10 милиона лв. инвестиция в тях без значение дали паркоместата там се отдават за час, ден, седмица или на годишна база. Така едно паркомясто ще се наложи да изплати близо 16 200 лв. в периода му на употреба. Това несъмнено е сума, без всички съпътстващи разноски на годишна база като възможни поправки, хонорари на чиновници и други.

Вариант 1

Ако трите паркинга действат напълно като буферни и тяхната цел е да облекчат трафика в централната градска част, то тогава следва в огромния си % местата в тях да бъдат отдавани само почасово. При цена от 1 лв. на час и междинна претовареност на едно място по 8 часа дневно излиза, че новите паркинги ще носят по близо 5000 лв. всекидневно или близо 1,7 милиона лв. при сходна претовареност в 365 дни в годината, което обаче е на практика неосъществим вид, при 100% претовареност. Така се оказва, че ще бъдат нужни сред 6 и 8 години единствено с цел да се генерира от тях сума, покриваща главницата по заема за построяването им. Ако прибавим и лихвите, въпреки и минимални и всички съпътстващи разноски, елементарно ще пресметнем, че сходна близо 10-милионна инвестиция ще стартира да носи действителен доход в бюджета най-малко след 9-10 години.

Вариант 2

Друг вид е по-голямата част от паркоместата да бъдат отдавани чартърен дълготрайно, също както се отдават местата в междублоковите паркинги, построени в последните няколко години. При сходен сюжет, даже и при двойно по-високи месечни такси от 50 лв., съпоставено с тези, при които Община Пловдив все още отдава паркоместа, ще се събират към 400 хиляди лв. на годишна база, което още веднъж би значело, че най-малко 20 години ще бъдат нужни, с цел да се усети действителният стопански резултат от трите паркинга за бюджета на Пловдив. Съществува догадка за смесено потребление, която обаче също няма да донесе повече от 1,3 милиона лв. на годишна база в общинската хазна.

Алтернативата

Както " Марица " към този момент писа, със сумата от 10 милиона лв. могат да бъдат построени над 5000 открити паркоместа в кварталите, както и централната градска част. Част от тях могат да бъдат присъединени към синята или зелена зона на града, до момента в който други могат да решат на практика проблемите с паркирането в няколко елементи на Пловдив. В момента община Пловдив дава самостоятелно паркомясто против такса от 25 лв. на месец или 300 лв. за година. При догадка в която 1000 паркоместа бъдат оставени за свободно прилагане, а 4000 бъдат отдадени чартърен, излиза, че възвращаемостта на сходна инвестиция би била по към 1,2 милиона на година, което още веднъж би лишило сред 7 и 10 години да се изплати изцяло.

Разликата е в обществения резултат, който сходен ход би имал. При подобен вид Пловдив би получил не 614, а 5000 паркоместа, разпределението в голям брой по-малки паркинги, ситуирани из целия град. В вероятност построяването на 5000 паркоместа може да се окаже ход, който да докара до редица спомагателни стопански изгоди освен за Пловдив, само че и за обособените региони. Друг проблем е изборът тук-там за два от паркингите. Този в ЖР " Тракия " и разположеният до колелото на булевардите " Източен " и " 6 септември " наподобяват като компромисни разновидности в зони, в които паркирането към момента не е толкоз мъчно, за сметка на региони като " Северен " и " Южен ", където жителите водят ежедневна борба за паркиране на колите си.

Решението - в ръцете на новия кмет

Една от първите дневни точки, която ще посрещне наесен новия градоначалник на Пловдив и новоизбраният Общински съвет, ще бъде точно крайното решение по концепцията за новия дълг от 13,2 млн.

Действащият сега Общински съвет няма право да гласоподава тегленето на сходен заем сега, само че това не пречи на Иван Тотев и екипът му да оставят в завещание квалифициран контракт с финансиращите институции и планове за обектите, които ще бъдат построени и реновирани с заема.

Сумата от 13,2 млн. лв. за четири плана, които не са от първа нужда за Пловдив, наподобява внушителна. Още по-странна става самата инвестиция, откакто се пресметне действителният резултат, който сходен общински дълг ще донесе. Практически трите паркинга няма да решат проблемите с паркирането, а ремонтът на подлеза на Чифте баня и цялостното му преустрояване не наподобяват толкоз наложителни към днешна дата. Освен това едно положително ръководство допуска общинската хазна сама да обезпечава средства за сходни поправки.

В същото време на дневен ред са доста по-важни планове, за които отиващият си кмет по този начин и не обезпечи финансиране. Експертите пресмятат, че сумата от 13 млн. ще бъде задоволителна за построяването на „ Модър-Царевец ” - основен инфраструктурен план, който би трябвало да реши болния въпрос за транспортната връзка сред разрастващите с бързи темпове региони " Южен " и " Западен ".

Поемането на сходен дълг на процедура значи, че Общината ще влезе дефинитивно в спиралата на тежка задлъжнялост и да се лиши от финансови принадлежности в идващите няколко години. А все още редица основни планове заставам на " пауза " - ремонтът на Коматевския възел, реконструкцията на стадион " Пловдив ", продължението на новия бул. " Северен " от Брезовско до Карловско шосе и така нататък Иван Тотев към този момент разгласи, че за тях ще се разчита на държавно финансиране, което обаче наподобява съвсем невероятно, откакто приоритет за държавното управление е разширението на Околовръстното шосе и затварянето на кръга с нова връзка от караулката на Асеновградско до Скобелева майка.

Така последният план на сегашната администрация може да се окаже спирачката, която да блокира задвижването на редица доста по-важни планове за града и пловдивчани, за сметка на един ремонтиран подлез и 614 паркоместа, близо 420 от които ситуирани надалеч от невралгичните за паркиране зони.

Иван Тотев към този момент взе един 30-милионен заем през 2014 година, който ще се изплаща до 2026 година, а към момента остава и последната вноска от близо 5 милиона лв. по 50-милионния заем, взет още от Иван Чомаков.

Гарантираме заема с бъдещи доходи на Общината

Заемът, който сегашната администрация предлага да бъде изтеглен, е в оптимален размер от 13 194 621 лв.. Средствата по него ще дойдат от ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “ (ФУГ или именуван още " Фонда на фондовете " ) и ОББ.

Близо 59% от тази сума, или 7 784 826 лв., ще дойдат по линия на „ Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 ”. Те ще бъдат предоставян от „ Обединена българска банка ” АД, настояща от свое име, само че за сметка на ФУГ. Други 36,9% (или общо 4 868 815 лева) от сумата на заема ще дойдат от самата банка. Останалите 4,1%, или малко над 540 000 лв., се дават от „ Фонд за стабилно градско развиване “ ЕАД.

Заемът ще бъде гарантиран посредством залог върху сегашни и бъдещи парични вземания и доходи на Община Пловдив, както и прехвърляния за локални действия, в това число обща изравнителна дотация. Ако сходен дълг бъде стихотворец, общината ще има 24 месеца за цялостното асимилиране на сумата от датата на сключване на контракта, като през тези две години е и гратисният интервал, в който не се дължат вноски по дълга. Изплащането на главницата и лихвата би трябвало да стане в период от 9 години след приключването на гратисния интервал. Според специалистите заемът от 13,2 милиона би добавил най-малко 1,6 милиона към разноските на пловдивска община за обслужване на отговорности на годишна база. При вероятно предварително погасяване на задължението със средства, разнообразни от личните на общината, се дължи такса в размер на 5%. Ако обаче Общината успее да погаси сходен дълг със лични средства, таксата е в размер на 1,5%. След 31 декември 2023 година обаче не се дължи такса за предварително погасяване на суми.

Мотивацията, която стои зад поемането на сходен дълг, е събрана едвам в няколко фрази. Според специалистите на Общината посредством реализацията на плана ще се подобрят виталните и екологични условия в града, ще се насърчи мултимодалната градска подвижност, ще се обезпечи досегаемост в градската среда за жителите и гостите на съответните региони на община Пловдив, както и на работещите, само че и на живеещи отвън тези региони лица. Според локалната администрация сходен ход би спомогнал даже и за развиването на локалния бизнес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР