Днес очевидно няма да бъде постигнато споразумение, тъй като имаме

...
Днес очевидно няма да бъде постигнато споразумение, тъй като имаме
Коментари Харесай

Росен Христов: ЕС няма да постигне и днес споразумение за таван на цената на газа

Днес явно няма да бъде реализирано съглашение, защото имаме съществено разделяне в мненията. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който взе участие в следващото изключително съвещание на своите сътрудници от Европейски Съюз в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

България и още 13-14 страни се сплотяваме към позиция, че би трябвало да има динамичен таван на цената на газа и да се гони ценово ниво от 150-160 евро (за мегаватчас), като е ясно, че това не е контролиране на пазара, а защитна мярка против свръхвисоки цени, каквито видяхме август и септември, разясни Христов пред български публицисти. Другата група, отпред с Холандия и Германия, са обединени към позицията, че не би трябвало да има ограничавания или, в случай че има, да са високи, тъй че да не се задействат на процедура, добави той. Това са страни, които имат или изгода от търговията с газ и надлежно високите цени, или изпитват остра потребност от газ, като Германия - мощна стопанска система, които са подготвени да платят каквато и да е цена, единствено да имат газ и имат запаси да компенсират потребителите за високите цени, уточни министърът.

Страни като България, които не разполагат с такива мощни стопански системи, се борят за стабилизиране на пазара на по-ниски равнища. За страдание още веднъж виждаме разграничена Европа, двойни стандарти и превъзходство на стопански мощните страни при взимане на решението. Продължаваме да се борим, имаме нашето лоби. Това, което се случва, е доста рисково, откакто Холандия разгласи, че желае таван от 275 евро. В момента сами дърпаме цените нагоре, страни като нашата страдат, разяснява Христов.

Той разясни, че България продължава да купува газ на цена под 250 лв. за мегаватчас. По неговите думи нашата страна ще се стреми да разнообрази в допълнение доставките. Христов заяви, че в края на тази седмица още веднъж българска делегация ще посети Турция в опит да обезпечи газ на по-ниски цени.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР