Днес обядът е от нас и ще ви изненадаме приятно

...
Днес обядът е от нас и ще ви изненадаме приятно
Коментари Харесай

Фалафели с коприва и ориз

Днес обядът е от нас и ще ви изненадаме прелестно с домашно приготвени фалафели, канапе от коприва и ориз Басмати И да ви е сладко, другари

Необходими Продукти

За фалафелите


● нахут - 300 г
● магданоз - 1 връзка
● сол - 2 ч.л.
● кимион - 1/2 ч.л.
● кориандър - 1/2 ч.л.
● канела - 1/2 ч.л.
● черен пипер - 1 щипка
● индийско орехче - 1 щипка
● червен пипер - 1 щипка
● пикантен червен пипер - 1 щипка
● чесън - 3 скилидки
● олио - за пържене

За копривата


● коприва - 200 година
● моркови - 1 бр.
● зелен лук - 1 бр.
● домати - 3 бр.
● сол
● черен пипер
● червен пипер
● чубрица

За ориза


● ориз - 300 г Басмати
● вода - 500 мл

Начин на подготвяне

ЗА ФАЛАФЕЛИТЕ:

Накиснете нахута във вода, оставете го да престои за една нощ. На идващия ден накиснатия нахут го смелете с мелачка или с каквото имате уместно. Сложете цялата връзка магданоз да се смели с чесъна, по-късно продължете да мелите нахута с другите съставки.

Полученото тесто го прекарвате още един път през мелачката. В готовото тесто сложете солта и всички подправки. Всичко това объркайте добре и долейте към 100 мл вода.

Омесете и се оформете кюфтенца. В тиган сложете олиото. След като сложите кюфтенцата да се пържат, намалете котлона. Фалафелите се пържат от всяка страна и се оставят върху кухненска хартия, с цел да се отцеди мазнината от тях.

ЗА КОПРИВАТА:

Измийте добре копривата, попарете я за малко и я нарежете на ситно. Нарежете лука на доста ситно, морковите ги нарежете на дребни кубчета. Запържете ги в олио като към тях добавите подправките и настърганите домати на ситно ренде.

След като се запържат изсипете водата и варете за малко, прибавете по-късно копривата към тях и варете до подготвеност.

ЗА ОРИЗА БАСМАТИ:

Първо изплакнете хубаво ориза, до момента в който водата стане чиста. Измития ориз сложете в дълбока тенджера и долейте водата. Когато кипне водата, намалете температурата (или изключете котлона) и похлупете. Оставете го по този начин за към 15-на минути.

Преместете от котлона и го оставете да си почине още 5 минути, без да махате капака и да го разбърквате. Накрая го разбъркайте леко.

Сервирайте фалафелите с коприва и ориз като сложите в чинията изпод копривата, от горната страна кюфтенцата и в профил ориза Басмати с посипан свеж лук по избор.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР