Днес новоизбраният държавен глава на Съединените американски щати Джо Байдън

...
Днес новоизбраният държавен глава на Съединените американски щати Джо Байдън
Коментари Харесай

Какъв ще е ефектът Байдън върху икономиката и пазарите?

Днес новоизбраният държавен глава на Съединените американски щати Джо Байдън ще встъпи в служба. Смяната на властта в страната ще донесе със себе си редица промени както за стопанската система, по този начин и за финансовите пазари. Ето кои са най-важните от тях:

Икономиката

Спасителният проект в размер на 1.9 трилиона $, който Джо Байдън предложи, може да усили номиналния напредък на стопанската система до 11.4% спрямо миналата година до края на 2021 година, съгласно Дейвид Кели от J.P. Morgan. Главният пълководец на банката съобщи във вторник, че проектът може да понижи и безработицата до под 5% до края на годината. J.P. Morgan пресмятат, че без него номиналният Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати ще нарасне с 6.4%.

Стимулиращият пакет ще включва към 1 400 щатски $ директни заплащания, 400 щатски $ седмични федерални компенсации за безработица и финансиране за поддръжка на отварянето и имунизациите на учебните заведения, наред с други старания. Байдън сподели, че желае да прокара проекта през Конгреса допустимо най-бързо.

Използвайки симулация на проекта, при който през 2021 година се изразходват 1.2 трилиона $, Кели пресмята, че това може да подтиква номиналния напредък на Брутният вътрешен продукт до 11.4% спрямо миналата година до края на 2021 година Повечето от това ще пристигна под формата на по-силен напредък на действителния Брутният вътрешен продукт.

Експертът предвижда още, че проектът може да понижи нивото на безработица до под 5% до края на 2021 година.

" Удължените, разширените и засилените компенсации за безработица до септември би трябвало доста да понижат бедността, до момента в който пандемията отмине. Важно е обаче, че добавка от 400 $ седмично, за разлика от добавката от 600 в Закона за ГРИЖИТЕ, ще даде финансови тласъци на множеството съкратени служащи да се върнат на работа, когато е допустимо. "

Новите тласъци от 1400 $ на човек биха подкрепили потреблението през идващите няколко месеца и биха могли да доведат до взрив на разноските през четвъртото тримесечие на 2021 година, когато фамилиите харчат за услуги, които са затворени сега, счита още Кели.

Допълнителните разноски за имунизации могат да ускорят края на пандемията и да подтикват стопанската система.

За щатския $

Новото държавно управление на Съединени американски щати дава обещание огромни фискални разноски. Това са фактори, които могат да доведат до спад на $.След сложна 2020-та година показателят на щатския $ (DXY) се увеличи през 2021 година и се открил малко над 90 пункта, защото в Съединени американски щати се чака бързо икономическо възобновяване.С новоизбрания президент Джо Байдън и идващия министър на финансите Джанет Йелън - и с демократите, контролиращи и двете камари на Конгреса - доларът се сблъсква с два противоположни фактора: добавено предложение, което понижава цената му, и поддръжка за възобновяване, което го покачва.

На 19-ти декември Йелън акцентира смисъла на фискалните тласъци за стопанската система и показателят на щатския $ спадна с 0.3%, което може да значи, че вложителите гледат на добавеното предложение на долари като отрицателно надвишаващо укрепващата икономическа вероятност на Съединени американски щати.

Индексът на щатския $ скочи през първите дни на пандемията, само че приключи 2020-та година по-ниско.

Уолстрийт също по този начин чака Йелън да акцентира на по-силен $ като приоритет, макар че " дейностите са по-важни от думите и дейностите за солиден фискален тласък би трябвало да са по-важни от мненията на Йелън ", съгласно Дан Ой, началник на разпределението в Fort Pitt Capital Group, представен от финансовото издание Barron`s.

" Всъщност мисля, че доларът е на кръстопът ", сподели Линдзи Бел, основен капиталов пълководец в Ally Invest, пред Barron " s. " Заседнал е на тези механически равнища. " Доларовият показател откри поддръжка покрай равнище от 90 пункта.Други обаче, чакат повече уязвимост за " зелените пари ". Доларът може да задържи позициите си по отношение на еврото и другите развити стопански системи, само че цикличният напредък в разрастващите се пазарни стопански системи може да задъни $ по отношение на тези валути.

Освен това се чака Федералният запас да продължи да налива пари на пазарите на облигации, поддържайки ниските лихвени проценти. Някои започнаха да чакат понижаване на размера на тези стратегии.

" Макар че Фед може би в последна сметка ще ги резервира, това остава събитие в далечния небосвод ", написа Марк Хефеле, основен капиталов шеф по ръководство на световното благосъстояние в UBS в записка, в която той сподели, че чака повече доларова уязвимост.

Агресивният Фед значи, че лихвените проценти имат естествена граница. Това лимитира ширината на разликата сред доходността на американските облигации и задграничните, ограничавайки привлекателността на $.

За фондовите пазари

Що се отнася до акциите, измерени в долари, слабостта на щатската валута разрешава други фактори като облаги и лихвени проценти да имат по-голямо въздействие върху оценките на личния капитал. Ако показателят на щатския $ се намали, вложителите ще се изнервят от икономическия напредък вкъщи и ще благоприятстват интернационалните акции.

Повишаването на $ може да значи световно прекосяване към безвредни активи, което може да бъде негативно за всички акции.

По отношение на фондовите пазари, Кели счита, че капиталовите последствия от избавителния проект на Байдън и по-бързият стопански напредък може да подтиква цикличните акции и изключително финансовите акции по отношение на защитните такива. Но това може да докара до спад на успеваемостта на активите по пътя.

" При сегашните оценки на доста високи равнища 2021 година към този момент изглеждаше сложна година за финансовите активи ", сподели Кели. " В последна сметка, избавителният проект на Байдън, в случай че бъде изпълнен, може да способства за тези провокации. "

Байдън също прикани за повече разноски посредством " проект за възобновяване ", който той сподели, че ще очертае в обръщението си към взаимна сесия на Конгреса през февруари.

Но вложителите обмислят и общата картина. В този смисъл тласъкът в последна сметка може да сътвори повече проблеми, в сравнение с политиците осъзнават. Определено основава спечелили и губещи на фондовия пазар и стопанската система и евентуалната щета може да засегне съвсем всички - само че изключително по-неблагополучните.

За да разберете какво се случва, би трябвало всички да са наясно какъв брой безусловно солидни са стратегиите за стимулиране. Засега американците получават тласък от 4,8 трилиона $, в това число това, което Байдън преди малко разгласи. Плюс това, голям паричен тласък под формата на количествено облекчение от 80% нарастване в салдото на Федералния запас.

Това наподобява доста като прекомерно доста, спрямо размера на тласъка, нужен в този миг за възобновявания от минали рецесии, показва Джим Полсен, пазарен пълководец на Leuthold Group.

Помислете за тези цифри. В сходни моменти, излизащи от трите огромни рецесии от началото на 80-те години, съотношението на федералния недостиг към Брутният вътрешен продукт е бил единствено от 2.7%-4,5%. Сега е голям и възлиза на 15%.

Излизайки от последните три сривове, повишаването на паричното предложение беше сред 1.3%-9.5%, а в този момент е големите 25%. Пазарът на облигации предлага и невиждан тласък под формата на евтини пари. В исторически проект, излизайки от спадове, 10-годишните лихви по облигациите на Министерството на финансите са били сред 2.5% -7.2%. Сега те са 1.1%.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР