Днес, ние, социалистите от София, се обявяваме решително срещу антикултурния

...
Днес, ние, социалистите от София, се обявяваме решително срещу антикултурния
Коментари Харесай

БСП ще отстоява запазването на Паметника на Съветската армия

Днес, ние, социалистите от София, се разгласяваме уверено против антикултурния поход на платените и безотговорни русофоби, които не за първи път вършат опит да осквернят и унищожават един от бележитите знаци на българо-руската дружба и съдействие. Както през миналите три десетилетия, по този начин и в този момент ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската войска. Това се споделя в декларация призната от Градския съвет на Българска социалистическа партия – София.
Поводът е, че в дните, когато чествахме Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май, дребна, само че нападателна група излезе с провокаторска „ самодейност ” – Паметникът на Съветската войска да бъде демонтиран, в действителност опустошен, а останките от него да намерят място в по този начин наречения Музей на социалистическото изкуство.
„ Обладани от дива русофобия и носталгия по българския фашизъм тези субекти на специфична конференция приканиха да се реалокира Паметникът на Съветската войска. Надяваха се, че в този момент протичащата в международни мащаби акция против Руската федерация ще им помогне да осъществят антибългарското си дело “, се споделя в декларацията на столичните социалисти.
В документът се напомня, че този монумент е предпазен с редица интернационалните и национални документи. Защитават го Европейската културна спогодба, Европейската харта за архитектурно завещание, Конвенцията за опазване на архитектурното завещание на Европа, Договорът за другарски връзки и съдействие сред Република България и Руската федерация от 1992 година, Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 година, Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за ръководство и прилагане на парка и Паметника на Съветската войска от 2006 година, подписан от кмета на София Бойко Борисов и регионалния шеф Тодор Модев и така нататък
 Съюз на демократичните сили: От 20 години настояваме да се махне паметникът на Съветската войска Съюз на демократичните сили: От 20 години настояваме да се махне паметникът на Съветската войска
По мотив декларираната през днешния ден самодейност от група политици, публицисти и жители, за унищожаване на паметника на Съветската войска, от Съюз на демократичните сили при...
От Българска социалистическа партия – София означават, че Паметникът на Съветската войска, издигнат през 1954 година, съставлява висок образец за синтеза на изкуствата. В неговия строеж и оформяне е вложена съзидателната сила на огромни български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други.
„ Този монумент беше, е и ще остане онази полезност на българския дух и съвест – паметта за подвига на армията-победител във Втората международна война. Предупреждава ни какво могат да причинят фашизмът и неофашизмът. Призовава ни да отстояваме мира на планетата “, безапелационни са членовете на Градския съвет на Софийската организация на Българска социалистическа партия.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР