Днес ние не използваме целия потенциал, който имат търговско-икономическите ни

...
Днес ние не използваме целия потенциал, който имат търговско-икономическите ни
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Беларус е 24,1 млн. щ.д за първите 6 месеца на 2017 г

" Днес ние не използваме целия капацитет, който имат търговско-икономическите ни връзки ", акцентира зам.-министър Манолев.

За първите шест месеца на 2017 година стокообменът сред България и Беларус е на стойност 24,1 млн. щ.д. Износът ни пораства с над 27% и доближава 14,2 млн. щ.д., като салдото е позитивно.
Това стана ясно по време на откриването на българо-белоруския бизнес конгрес, който се състоя в Минск, оповестиха от Министерството на стопанската система.

На форума бе обявено, че по данни на белоруския народен център по маркетинг и обстановка на цените в Беларус има 79 регистрирани компании с българско присъединяване. От българска страна във форума вземат участие заместник-министърът на стопанската система на Република България Александър Манолев и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко.

" Надявам се активизирането на двустранния разговор да е основа и за отчитане на по-големи обороти сред бизнеса от двете страни ", сподели Александър Манолев.

В съвещанията на Междуправителствената комисия взе участие и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, като бяха разисквани още и тематики в областта на енергетиката, образованието и други

По време на форума заместник-министърът на стопанската система на Република България Александър Манолев и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко подписаха Протокол от седмото съвещание на Българско-белоруска междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо съдействие. Документът цели разширение на българо-беларуските връзки в областта на стопанската система, капацитета и основата за тяхното развиване в бъдеще.

Според документа, България може да изнася за Беларус артикули на хранително-вкусовата индустрия и съоръжение за нея, виновност, машиностроителна и електротехническа продукция, произведения на електрониката, артикули на органичната химия, подемно-транспортни машини, металообработващи машини, електрически мотори и генератори и други

От 2015 година се вижда растеж при вноса от Беларус на автомобилни транспортни средства за превоз на артикули, стана ясно по време на форума. " Производството на съставни елементи за автомобилната промишленост е измежду най-бързо растящите в българската стопанска система и това е област, в която може бизнеса от двете страни да си сътрудничи ", сподели Александър Манолев.

Подписан бе и Меморандум за съдействие сред комерсиалните покои на двете страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР