Днес най-успешният български скиор Петър Попангелов става на 61 години.

...
Днес най-успешният български скиор Петър Попангелов става на 61 години.
Коментари Харесай

Петър Попангелов става на 61 години

Днес най-успешният български скиор Петър Попангелов става на 61 години. Той е роден на 31 януари 1959 година в Самоков.

От двегодишен стартира да кара ски под управлението на своя татко Петър Попангелов-старши, който е нееднократен участник на международни шампионати и олимпийски игри.

От тогава Пепи се отдава напълно на ските и с резултатите си радваше цяла България. В международната купа той влезе през 1977 година. Още в идващия сезон Попангелов попадна в международните вести с вторите си места в слаломи за Световната купа. За 11 години в елита той реализира една победа, шест втори и четири трети места. Общо 37 пъти Пепи беше в Топ 10.

Българинът стана преди този момент притежател на Европейската купа, когато беше посрещнат със 120 цветя, колкото бяха точките извоювани от него. Два пъти е шести на зимни олимпийски игри в Лейк Плесид 1980 и в Сараево 1984. Като доста млад той взе участие на игрите в Инсбрук 1976, когато неговия татко и треньор подреди вратите на слалома и в Калгари 1988.

Петър е троент международен студентски първенец в дисциплината слалом. Шампион е на България 26 пъти. Има трофеи във всички възрастови групи. През 2009 година по предложение на Българската федерация по ски е почетен от президента Георги Първанов с медал " Стара планина ". В негова чест писта " Ястребец " е преименувана през 2006 година на " Петър Попангелов ". Заедно със фамилията си в този момент Пепи ръководи хотела си в Боровец.

В края на 70-е и през 80-е години Пепи беше за родния спорт, каквото е Григор Димитров сега. Чрез него България присъстваше в международния състезателен продан, тъй като Попангелов беше измежду звездите на един от най-атрактивните спортове.

ТОПСПОРТ честити рожденния ден на Петър Попангелов и му желае здраве и да продължава да се любува на обичания си спорт!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР