Днес Националният съвет по биоразнообразие прие включването на две нови

...
Днес Националният съвет по биоразнообразие прие включването на две нови
Коментари Харесай

Увеличиха Натура 2000 с две нови зони в Рила


Днес Националният съвет по биоразнообразие одобри включването на две нови зони от Рила в Натура 2000. Вместо Министерство на околната среда и водите да стартира да ревизира безпричинно огромната повърхност влизаща в рамките на Натура в България(34% от територията на държавата), те уголемяват мрежата с още две нови зони в Рила без особени причини.

Съвета по биоразнообразие към Министерство на околната среда и водите е формиран от 24 члена - 13 са от държавните структури 9 от научните среди (основно Природонаучният музей) и двама са от зелените организации WWF и Дружеството за отбрана на птиците. Други представители на гражданския бранш или локални хора и управляващи няма.

Това се прави макар,че няма безусловно никакви достоверни научни данни, за какво би трябвало да има уголемение на зоната. Всичко, което е показано на съвета,като пояснение е въз основата на теоретични модели и догатки за съществуване на избрани типове. Не са показани доказателства и обстоятелства,които да водят до извода,че Рила буфер би трябвало да се удостовери.

Няма осъществени теренни изследвания, снимков материал, джипиес координати или информация от тракери за следене на животните. Това,което е показано на съвета взаимно от Българска академия на науките, WWF и Дружеството за отбрана на птиците са непрофесионални разработки, които нямат нищо общо с европейските правила и правила за събиране на доказателствен материал за съществуване или не на типовете.

Точно по този метод, без доказани надеждни научни обстоятелства е избрана и цялата зона Натура 2000 в България. Затова и сме първенците на Европа с 34% от територията на страната.

Днешното решение е взето при цялостно неуважение на мнението на локалните хора от обитаемоте места граничещи с Рила. Поредните рестрикции ще допринесат за още по-голямо обезлюдяване на селата в покрайнината. Откакто е основан Национален парк Рила, заради множеството екологични ограничавания, в региона са изчезнали 40 села с 27 000 индивида население, единствено за 20 години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР