Днес народните представители ще започнат разисквания по внесения вот на

...
Днес народните представители ще започнат разисквания по внесения вот на
Коментари Харесай

Започват дебатите по вота на недоверие срещу кабинета в сектор енергетика

Днес народните представители ще стартират разисквания по импортирания избор на съмнение на Министерския съвет с министър-председател Николай Денков. Гласуването на плана на решение е не по-рано от 24 часа след привършване на разискванията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вотът на съмнение е поради неуспеха на държавното управление в бранш енергетика. В претекстовете си вносителите от Българска социалистическа партия, Възраждане и Има Такъв Народ показват, че в недалечното минало България беше неоспорим енергиен водач в Югоизточна Европа. Атомната централа в Козлодуй, неповторимият по мащаби комплекс “Марица-изток ”, вероятността за създаване на АЕЦ “Белене ” и още редица други предприятия и уреди подсигуряваха за десетилетия напред това, че България ще бъде изцяло обезпечена енергийно и ще създава електрическа енергия по този начин, че да подсигурява съществени облаги от експорт.

В годините бяха затворени блокове на АЕЦ “Козлодуй ”, зачерта се планът АЕЦ „ Белене “, провалени бяха газопроводът “Южен поток ” и нефтопроводът „ Бургас-Александруполис “, а бъдещето на въгледобива у нас ставаше все по-неясно. Близо 15 години ръководещите от ГЕРБ не направиха нищо, с цел да защитят националния интерес - нещо, което видяхме образно, че е допустимо и в границите на Европейски Съюз, защото през днешния ден поляците не се тормозят за своите мини и ТЕЦ-ове, акцентират вносителите. Според тях, сегашната ръководеща коалиция е траяла тази политика и през днешния ден тя доближава до своя логически край, под опеката на най- безпринципната политическа сглобка в новата българска история. В допълнение към всичко това, болшинството в Народното събрание взе решение държавното управление да продаде оборудването за АЕЦ „ Белене “ и да сложи в риск доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. България е на път да се трансформира от експортьор на електрическа енергия във вносител, с всички произлизащи от това опасности, означават вносителите.

Те напомнят, че още в 44 Народно събрание, на 31.01.2020 година е признато решение, което подсигурява, че въглищни централи в България няма да бъдат закривани в обозримо бъдеще и държавният Топлоелектрическа централа - 2 ще бъде гарантиран да работи на цялостен потенциал в дълготраен проект.

На 12.01 тази година, на процедура с цялостно болшинство в Народното събрание беше признато решение за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика и по-конкретно да отпадне задължението за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до края на 2025 година по отношение на 2019 година

През юли тази година беше признато решение, което подсигурява, че терени на " Мини Марица- изток ” няма да бъдат разпродадени на разнообразни компании - развой, който щеше да форсира неимоверно ликвидацията на въгледобива в района на Стара Загора. Решение, което обаче беше изцяло неглижирано, както от служебния министър на енергетиката Росен Христов, по този начин и от неговия правоприемник Румен Радев, декларират вносителите на вота.

На фона на всичко това, българското държавно управление изпрати на Европейската комисия Териториални проекти за обективен преход, които опонират на редица към този момент взети в Народно събрание решения. Имайки поради, че България е парламентарна република, одобряваме за изцяло неприемливо изпълнителната власт да неглижира решения на висшия си законодателен орган. Затварянето на енергийни мощности от 3650 MW за сметка на увеличението на потенциала на ВЕИ в България с 3500 MW спомагателни мощности, най-вече от вятър и слънце, до 2026 година, без те да са резервирани от стандартни производства на електричество (ТЕЦ, АЕЦ или ВЕЦ) излага на риск цялата енергийна система на страната и нейната сигурност.

Социалният резултат ще бъде пагубен Безотговорните дейности на това държавно управление подписаха смъртната присъда на българската енергетика, чиято чернова беше усърдно подготвяна дълги години от държавните управления на ГЕРБ. Цели райони в Южна България са под риск от икономическа злополука, която ще докара до обезлюдяване и в последна сметка до демографски колапс в нашата страна, декларират още в претекстовете си вносителите на вота на съмнение.

БГНЕС напомня, че това е първият избор на съмнение против държавното управление с министър председател Николай Денков. Дотук се стигна след повече от 12 дни митинги и блокади на миньори и енергетици, с искане за евакуиране на Териториалните проекти за обективен преход от европейските институции. Протестиращите към този момент подписаха съглашение с ръководещите, а Народното събрание го утвърди. Според съглашението страната се ангажира да не затваря административно нито въглищни, нито електрически централи. Въпреки това част от митингите не престават, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР