Днес направихме оперативно съвещание с министерствата, които имат отношение с

...
Днес направихме оперативно съвещание с министерствата, които имат отношение с
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Ще има ежедневен контрол на цените на стоките от производителя до щанда

Днес направихме оперативно заседание с министерствата, които имат отношение с цените и ценообразуването. Всяка една организация и министерство са дали своя разбор на механизма на образуване на цените. Установихме разлики от 20-30% и повече. Ще въведем всекидневен механизъм на надзор от производителя до щанда в магазина, без значение дали са огромни магазини или са дребни квартални магазини. Ще продължим същата процедура, която бяхме въвели при цените на горивата.

Ще създадем механизъм, посредством който се цели да се привлекат българските жители в контрола. Няма да се намесваме в свободния пазар, ще покажем нелоялните търговски практики. Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев.

По думите му ще се наблюдава освен образуването на цената на хранителнте артикули, само че и образуването на облагата от съответните търговци. „ Искаме да подсигуряваме, че българският консуматор е задоволително предпазен и осведомен както за цените, по този начин и за качеството на продуктите освен у нас, само че и в другите европейски страни “, изясни Донев.

Той бе безапелационен, че има проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно. „ Готови сме с оферти за промени и в закона, би трябвало да се вкара в правни правила търговията с храни. Ще създадем и дадем законово нормативно определение за нелоялна комерсиална процедура. Така че да се има основанието, когато се прави инспекция да се знае какво е нелоялна комерсиална процедура “, сподели служебният министър председател.

Гражданите и сега могат да подават сигнали към Комисията за отбрана на потребителите, това е органът, който следи цените на питателните артикули. Обмисляме да създадем уебсайт и в него да има и етичните правила, обясни Донев. Той е безапелационен, че основаният механизъм ще е освен за осведоменост, само че и за надзор.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР