Днес на заседанието си Министерският съвет взе решение, с което

...
Днес на заседанието си Министерският съвет взе решение, с което
Коментари Харесай

Ето кои продукти от Украйна временно са забранени за внос

Днес на съвещанието си Министерският съвет взе решение, с което лимитира краткотрайно достъпа на редица артикули с генезис Украйна до територията на нашата страна, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Освен зърнени култури, през идващите два месеца България няма да позволява импорт на още над 20 артикули от Украйна. Временната възбрана ще бъде в действие от 24 април до края на юни. Става въпрос за:
пшеница,брашно,слънчоглед,слънчогледово масло,царевица,ечемик,мед,сурово и изсъхнало мляко,яйца,месо - птиче, свинско, овче и козе
и други. Това прецизираха от пресцентъра на държавното управление. Забраната няма да важи за преноса на храни от Украйна, ако стоките са в профилирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се позволява разтоварване в страната ни.

Целта е да се предотвратят банкрути на родните аграрни производители,

изясни служебният министър председател Гълъб Донев. Страната ни е четвъртата след Полша, Словакия и Унгария, която постанова възбраната за импорт на земеделска продукция от Украйна.

„ България на процедура последва образеца на три други страни с опасенията, че нашият пазар е пренаситен от култури. Имаме продукция за няколко милиарда, която считаме, че в случай че не вземем ограничения, мъчно ще осъществяваме и ще поносим доста съществени загуби “, добави Гечев.

„ Третият ни мотив е, че по този начин или другояче към този момент спрените коридори към редица други европейски страни ще бъдат пренасочени към Румъния и надлежно през България и българското държавно управление реагира самобитно информацията и пълномощията, които има. Включително има съществени опасения от прилежащи страни във връзка с фитосанитарните качества на редица от продуктите.

Знаете, че някои от страните имат унищожена продукция, има позитивни проби за неразрешени в Европейски Съюз препарати “, посочи министърът. 

Временната възбрана за импорт на храни от Украйна в България ще важи от 24 април до 30 юни, разгласи още Гечев. Страната ни остава солидарна с Украйна и ще обезпечи пренос на храните през нашата територия.

Гечев неведнъж повтори, че България чака да се одобри работещо общоевропейско решение за „ коридорите на солидарността “

и не чака страната ни да бъде глобена поради решението от през днешния ден.

При бърза реакция от страна на Брюксел възбраната може да бъде анулирана и преди 30 юни.

Министърът на стопанската система Никола Стоянов изясни, че  разговорът сред засегнатите страни и Европейска комисия е ежедневен.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР