Днес на уебсайта на Роскосмос бе публикувано обширно интервю с

...
Днес на уебсайта на Роскосмос бе публикувано обширно интервю с
Коментари Харесай

Официално: дълговете на ГКНПЦ Хруничев надхвърлят 73 милиарда рубли

Днес на уеб страницата на Роскосмос бе оповестено обстойно изявление с Николай Севастянов, ръководител на Директорския съвет на историческото съветско дружество ГКНПЦ Хруничев. Севастянов даде детайлни детайлности по отношение на настоящото положение на предприятието, актуалните му задължения и бъдещите проекти. 

Председателят на Директорския съвет е претрупан със задачата да провежда мероприятията по извеждането на предприятието от финансовата рецесия. На въпроса какви са му първите усещания, Севастянов отговори “Сложни ” и добави: “Стана ясно, че заради разнородни форсмажорни условия, насъбраният дългов товар на ГКНПЦ възлиза на 73.4 милиарда рубли. Предприятието работи при негативна доходност, което ще рече, че разноските не се покриват към момента от приходите чрез продажбата на артикули. Поради това няма източници, с цел да се изплатят заемите и заемите, които са се натрупали през годините. ”

Севастянов разказа няколко аргументи, заради които Хруничев изпадна от пазара за изстрелване на спътници. “Първата е, че заради аварийността на изстрелванията в интервала сред 2012-та и 2015-та година, съперниците започнаха да изместват “Протон ” от интернационалния сателитен пазар. Поради проблеми, които се появиха в моторите на третите степени на “Протон ”, през 2016-та година 71 мотора трябваше да бъдат отзовани за преправка към завода-изготвител, а точно Воронежкия механичен цех. Това изискваше спомагателни средства. Но най-важната причина е, че в продължение на една година цялата стартова стратегия на “Протон ” бе прекратена. В днешния бизнес да отсъстваш за година от пазара значи да дадеш на съперниците си опция да излязат напред. Поради това след възобновяването на изстрелванията, през 2017-та година имаше единствено четири старта, а през тази година – едвам един. При предходните години е имало 10, 12, дори 14 изстрелвания на “Протон ” годишно! За да има доходност на производството на ГКНПЦ би трябвало да се основават най-малко девет ракети “Протон ” годишно, този ритъм ще разреши покриването на всичките ни разноски ”, изясни ръководителят на Директорския съвет и акцентира, че забавянията в създаването на новите ракети “Ангара ” също са оказали своята утежняваща роля.

Относно предходните опити на Роскосмос да рехабилитира финансово ГКНПЦ, Севастянов сподели, че последната оздравителна стратегия е била призната през 2017-та година, само че по негово мнение “тя бе прекомерно оптимистична. Предполагаше се, че всичко ще бъде идеално – компанията ще резервира своята позиция на интернационалния пазар и ще създава ракети по този начин, както е било и предходни години. Но животът се оказа по-сложен: пусковата стратегия бе съкратена до три-четири старта годишно, заради което приходите от продуктите не дават отговор на признатата стратегия. Плюс това програмата предвиждаше преход на части от филиалите, включително минаването на Воронежкия цех към двигателнопроизводителен холдинг. Но това не бе направено ”. Сега Севастянов разясни, че по поръчка на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин, към този момент е подредено да се сътвори единна двигателостроителна компания под шапката на Неправителствени организации “Енергомаш ” през 2018-та.

Председателят на Директорския съвет призна, че заради финансовата рецесия, през последните години не е имало нарастване на заплатите, само че в този момент нещата би трябвало да се трансформират, с цел да има естествени работни условия за експертите.

Севастянов хвърли светлина по отношение на последните поръчки на “Протон ” и прехода към новите ракети “Ангара ”. “До 2021-та година планираме да произведем 20 “Протон ”-а, за 16 има контракти. След това се възнамерява да се приключи производството на тези ракети. Всички те би трябвало да бъдат изстреляни преди 2024-та година, тогава ще завърши договорът с Казахстан за изстрелването на тези ракети от космодрума Байконур. За подмяна на “Протон ” ще пристигна тежката ракета “Ангара А5″, която ще се изстрелва от два космодрума – Плесецк и Восточний ”, разясни той. 

Директорът отхвърли изказванията, че “Ангара ” е към този момент остаряла ракета, тъй като се основава още от 1994 година. “Тя употребява нов модулен принцип на градеж, моторите са от нова разработка, има нова система за ръководство, нова технология за изготовление на структурата и така нататък “Ангара А5 ” към този момент има по-голям тонаж от “Протон ” през днешния ден ”, сподели той. “Но този въпрос има и друга страна. Конкурентите не желаят Хруничев да се върне на старите позиции на пазара на изстрелванията, тъй че има съзнателно дискредитиране на “Ангара ”, което се усилва заради тежката финансова обстановка на ГКНПЦ ”.

За повече информация: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР