Днес на извънредно заседание в парламента ще бъде изслушан служебния

...
Днес на извънредно заседание в парламента ще бъде изслушан служебния
Коментари Харесай

Петър Ганев за Бюджет 2023: Не трябва да се раздава на калпак

Днес на изключително съвещание в Народното събрание ще бъде изслушан служебния министър на финансите за бюджета. Според финансисти, с цел да не се получи закъснение, както стана с миналогодишния, актуалният бюджет би трябвало да влезе в Народното събрание до края на тази седмица.Вече сме в интервал, в който дефицитът е значителен, само че се планува той да се удвои като безспорен размер – над 10 милиарда лв.. Това изясни пред БНР Петър Ганев, който е старши откривател в Института за пазарна стопанска система.

" Това изисква значителен дълг, тъй като по него има да се вършат и остарели заплащания. Той към този момент е и по-скъп, и лихвените заплащания стават съществена тематика “.

Можем да влезем в новата година без бюджет, само че това не е целесъобразно, съобщи специалистът.

" Създава опасности за другите системи и слага всички на изчакване, в това число локалните управляващи, които не могат да си одобряват бюджетите. Поставя под риск и салдото в бюджета, като изпраща сигнал към външните сътрудници, че в България има неустойчивост за втора година и не може да се гласоподава даже главния закон. По-добре е да излъчваме други сигнали. Този път има и време. Ако има постоянно държавно управление, то може да направи и корекции “.

Дебатът за този бюджет ще бъде доста сложен, регистрира Петър Ганев.

" Трябва да се върнем в едни по-консервативни рамки. Не е добре да приемем бюджет с недостиг от над 10 милиарда лв.. Нормалните граници, към които би трябвало да се стремим са към 3%. Няма по какъв начин да раздуваме недостига и да спазим всички правила. Ще забравим за участието в еврозоната и ще влезем в дълъг интервал, през който се опитваме да спасим бюджетното салдо “.

Добро бюджетно салдо може да се реализира с приоритизиране на разноски и неагресивното им повишаване, изясни той.

" Със сигурност ще има нарастване на обществени разноски, само че въпросът е кои да бъдат те. Не би трябвало да се раздава на калпак “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР