Днес, на 6-ти декември, в 15:11 ч. българско време, частният

...
Днес, на 6-ти декември, в 15:11 ч. българско време, частният
Коментари Харесай

Космическият кораб Юджийн Сърнан напусна МКС след успешна мисия

Днес, на 6-ти декември, в 15:11 ч. българско време, частният галактически транспортен съд “Юджийн Сърнан ” от серия “Сигнус ” на американската компания “Орбитал ” беше освободен от “Международната галактическа станция ”.

Космическият транспортен съд ще лети свободно до 18-ти декември, след което ще бъде потънал в Тихия океан с към 2 900 кг отпадъци.

Преди това обаче пред “Юджийн Сърнан ” предстоят още значими моменти. На първо време в космоса би трябвало да бъдат пуснати свободно 14 дребни спътника от вида CubeSat. След това ще бъдат извършени някои опити, които ще доведат до подобряването на корабите от серия “Сигнус ” за по-нататъшни задачи. Един подобен опит ще включва смяната на налягането в товарния модул – приложение, от което биха могли да се заинтересуват някои консуматори.

Напомням на читателите, че корабът “Юджийн Сърнан ” е кръстен на астронавта Сърнан от задача “Аполо 17 ”, направил последните стъпки на Луната през 1972 година в границите на лунната стратегия на НАСА. Той умря при започване на 2017-та година. “Юджийн Сърнан ” беше изстрелян в космоса на 12-ти ноември т.г. в 14:19 ч. благодарение на комерсиалната ракета “Антарес ”. След сполучливото си съединяване с “Международната галактическа станция ” той достави за астронавтите 3.5 тона потребен товар – храна, облекло, хардуер за “Международната галактическа станция ”, неповторими научни опити – измежду които са опит за тестване на антибиотичната устойчивост в условия на микрогравитация, лазерна информационна технология, хибридна слънчева антена за далечни връзки, опит за проучване на биологичната азотфиксация и други

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР