Днес, на 29-ти ноември, в 17:08 ч. българско време Китай

...
Днес, на 29-ти ноември, в 17:08 ч. българско време Китай
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният кораб Шенчжоу 15 с трима астронавти излетя към космическата станция на Китай!

Днес, на 29-ти ноември, в 17:08 ч. българско време Китай изстреля пилотирания галактически транспортен съд “Шенчжоу 15 ”, с което стартира нов значим стадий в развиването на космонавтиката на страната! За пръв път китайците изпратиха в орбита нова пилотирана експедиция, преди миналата да се е завърнала и за пръв път тези две експедиции ще се засекат на борда на галактическата станция на Китай – с което тя става непрекъснато обитаема!

Командирът на новоизстреляната експедиция е Фей Дзюнлун. Роден през 1965 година, на 17-годишна възраст той се причислява към Военновъздушните сили на Народната освободителна войска, където става водач. През 1998 година Фей влиза в отряда на астронавтите на Китайската галактическа организация (CNSA). През 2005 година лети за пръв път в космоса на борда на задачата “Шенчжоу 6 ”, с което се трансформира във втория астронавт на Китай. Фей е женен, има един наследник.

Двамата новаци са Ден Цинмин и Чжан Лу. Ден е роден през 1966 година и сходно на Фей се причислява към отряда на астронавтите през 1998 година, само че до момента е бил само запаса на три разнообразни задачи на “Шенчжоу ”. Днес шансът му най-сетне се усмихна и той излетя в космоса. Чжан е най-младият от всички, роден през 1976 година и се причислява в отряда на астронавтите през 2010 година, по време на втората селекция.

След като “Шенчжоу 15 ” се скачи с галактическата станция, Фей, Ден и Чжан ще се здрависат с екипажа на “Шенчжоу 14 ” – Чен Дун, Лю Ян и Цай Сюйчже. Впоследствие “Шенчжоу 14 ” ще се разкачи и Чен, Лю и Цай ще се завърнат на Земята при започване на декември.

Екипажът на “Шенчжоу 15 ” ще остане да живее на борда на станцията към половин година, като астронавтите ще изпълнят към четири “космически разходки ”.

Видеозапис от днешното изстрелване:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР