. Днес, на 27-ми юни, румънската космическа фирма ARCA представи

...
. Днес, на 27-ми юни, румънската космическа фирма ARCA представи
Коментари Харесай

Румънската фирма ARCA представи ракетата си ЕкоРокет на площада в Констанца

. Днес, на 27-ми юни, румънската галактическа компания ARCA показа обществено своята ракета “ЕкоРокет ”. Това се случи на площада в Констанца (Кюстенджа), където всеки може да се запознае с разработчиците и да се снима с ракетата. 

Спецификите на ракетата “ЕкоРокет ” (натиснете тук, с цел да увеличите илюстрацията). Image credit: Arca

“ЕкоРокет ” е ракета с неповторима идея – само третата от нейните степени работи с керосин и О2, класическо ракетно гориво. Първите ѝ две степени работят на вода (откъдето идва названието “ЕкоРокет ”). Ракетата ще излетява отчасти потопена от Черно море, като огромната първа степен ще може да достигне само 8-километрова височина. Оттук насетне втората степен ще би трябвало да довежда комплекса от третата степен и спътника до 50-километрова височина, след което следва запалването на класическия незначителен мотор. 

На фона на всичко това не е чудно, че ракетата “ЕкоРокет ” е съществено подложена на критика в галактическите конгреси, като някои анализатори настояват, че в никакъв случай няма да доближи до орбита. Но това не е единствената причина за песимизъм. Колкото и да е мъчно за поверие, ARCA е учредена през 1999 година, т.е. компанията е по-стара дори от компанията СпейсЕкс на Илон Мъск и се е съревновавала в първото съревнование за изпращане на човек в космоса XPrize. Макар че множеството от изгубилите компании след това банкрутират, ARCA изненадващо оцелява до ден сегашен. Само че за тези две десетилетия напредъкът на румънците е извънредно непретенциозен. ARCA се хвали, че е провела 10 полета, само че от тях нито един не е галактически. Шест са осъществени чрез балон и единствено при четири е имало тестово запалване на ракетен мотор. 

И въпреки всичко едно нещо не може да се отхвърли на румънците – най-малко се пробват. Кога обаче ще станем очевидци на първия опит за галактически полет на “ЕкоРокет ”, към момента не може да кажем. Първоначално стартът беше плануван за юни, само че защото месецът изтича, към този момент е явно, че това няма по какъв начин да стане. 

За повече информация: ARCA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР