Днес, на 2-ри декември, американският астронавт Ендрю Морган и неговият

...
Днес, на 2-ри декември, американският астронавт Ендрю Морган и неговият
Коментари Харесай

УСПЕХ: Астронавтите Ендрю Морган и Лука Пармитано инсталираха охлаждаща система за търсача на тъмна материя Алфа Магнитен Спектрометър!

Днес, на 2-ри декември, американският астронавт Ендрю Морган и неговият европейски сътрудник Лука Пармитано излязоха в открития космос за трети път. В рамките на извънбордовата активност, траяла шест часа и две минути, астронавтите съумяха да инсталират нова охлаждаща система за авангардния изследовател на тъмна материя “Алфа магнитен спектрометър ”!

Освен че охлаждащата система бе наред инсталирана, Морган и Пармитано свързаха захранващите кабели и кабелите за транспорт на данни, както и всички осем тръби от “Алфа магнитен спектрометър ” към системата. Също по този начин астронавтите съумяха да изпълнят и още една спомагателна задача – поставиха ново изолационно було върху спектрометъра, защото остарялата изолираност бе изхвърлена в открития космос по време на първата извънбордова активност. След това наземното управление задейства охлаждащата система и по предварителна информация тя фукционира съгласно упованията.

През идващите дни управлението на “Алфа магнитен спектрометър ” ще извърши щателна инспекция на новия апарат и в случай че бъдат открити отклонения, ще бъде извършена последна четвърта “космическа разходка ”. Напомням на читателите, че ремонтът на “Алфа магнитен спектрометър ” е също толкоз комплициран, колкото бяха тогавашните ремонти на галактическия телескоп “Хъбъл ” от астронавтите на совалките. Това е по този начин, тъй като “Алфа магнитен спектрометър ” в никакъв случай не е бил предопределен да бъде поправян в галактически условия. 

Очакванията са ремонтираният инструмент да работи най-малко до 2030-та година. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР